Смолянски археолози представят резултати от проучванията на две крепости по българо-гръцки проект на научна конференция

Смолянски археолози представят резултати от проучванията на две крепости по българо-гръцки проект на научна конференция

Археолозите от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ Дамян Дамянов и Николай Бояджиев представят резултатите от археологическите проучвания на две родопски крепости в тридневна научна конференция в Смолян. Събитието, което ще се проведе в хотел „Кипарис алфа“ от 9 до 11 юли, е част от дейностите по трансграничния проект “Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното Егейско крайбрежие” /акроним THRABYZHE/ . Проектът се финансира по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 година. В него си партнират община Смолян, гръцката община Самотраки и Регионалният исторически музей „Стою Шишков“. В рамките на проекта през 2011 и 2012 година бяха организирани археологически експедиции на крепостите край село Кошница и в местността Турлука край Смолян.

Докладът на Дамян Дамянов „Късноантична и средновековна крепост при село Кошница“ е фокусиран върху научните констатации от разкопките на крепостното съоръжение върху Проходната пещера по поречието на Горна Арда. От него се наблюдавало трасето на античния Централен трансродопски път. Установени са свидетелства за използването на Проходната пещера и скалистия конусовиден връх, който тя „пробива“ като укрепено убежище, скално светилище и жилище. Находките са датирани от каменно-медната, ранната и късната бронзова епоха, ранно-желязната и античността. Най-добре са запазени северната стена с дължина 44,50 м и височина на зидовете 2,50 м и 38 м от западната стена. В южния край е разкрита външна бойна (наблюдателна) кула и са регистрирани основите на два параклиса. Първият от VІ век е бил опожарен, а вторият от ХІ – ХІІ век е изграден с материалите от първия. Интересни са намерените монети (фолиси) на императорите Юстин І и Юстиниан І, сред които и една златна(тремис) на Юстиниан І, както и средновековни латински и български монети. Обектът е представен още с фибули, върхове на стрели и ножове от VІ век, керамика от каменно-медната епоха – зооморфна фигурка, миниатюрни съдчета, прешлени за вретено, купа, паница. Характеристика на Смолянската крепост ще направи в своето изложение „Късноантична и средновековна крепост в местността Турлука“ Николай Бояджиев. От Смолянската крепост днес са съхранени стени до 2,50 м височина, широки 1,60 м, изградени от ломени и обработени камъни, споени с бял хоросан. Тя е проучвана с прекъсване от 1998 до 2006 година. Представлява военна византийска, а по-късно българска крепост, охраняваща комуникациите по Централния античен трансродопски път. Установени са 2 строителни периода – І – VІ век и ХІ – ХІІІ век. През първия период тя е от тези кастели, които са поправени, възстановени или новопостроени по заповед на Юстиниан І. Средновековното укрепление е служило на местното население за самозащита. Сред намерените находки са хромел от каменно-медната епоха, точило, стомни, гърнета, поставка за съдове, хлопки, брави, носач от светилник, боздуган, връх от стрела, съдове от VІ век, гърнета и делва от края на Х и началото на ХІІІ век. РИМ Смолян.

На снимката: Находки от археологическите проучвания на двете крепости край село Кошница и в местността Турлука край Смолян.

Вирни се горе