Смолянската църква „Св. Теодор Стратилат” отбеляза своя празник и 180-ата си годишнина

Смолянската църква „Св. Теодор Стратилат”  отбеляза своя празник и 180-ата си годишнина

Смолянската църква „Св. Теодор Стратилат” отбеляза своя храмов празник и 180-годишнината от създаването си. Тя е една от осемте църкви, издействани с ферман през 1836 г. за Средните Родопи – „Св. Неделя” и „Св. Теодор Стратилат“ в Райково, „Св. Николай Чудотворец“ в Устово, „Св. св.Петър и Павел” в Левочево, „Св.св. Петър и Павел” в Соколовци, „Св. Илия” в Славейно, „Св. Йоан Кръстител” в Петково и „Св. св. Константин и Елена“ в Момчиловци.

Църква „Св. Теодор Стратилат” е недвижима културна ценност с местно значение и с архитектурно-художествена стойност от 1956 г. Тя има два престола – вторият е на Свети Иван Рилски, който се чества на 19 октомври. Този престол тържествено е осветен през 1943 г. от тогавашния Пловдивския митрополит Кирил, по-късно Български патриарх.

По повод храмовия празник в църквата бе отслужена св. Литургия, оглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. Заедно с него участваха енорийският свещеник Иван Василев и гост-свещениците протойерей Запрян Шиков от храм „Света Неделя”, отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец” и отец Димитър Одаджиев от храм „Св. Богородица”. За възхвала на делото на св. Великомъченик Теодор Стратилат пя хорът на църквата „Св. Неделя” с диригент Росица Казалиева.

В слово си отец Запрян нарече великомъченика светъл пример, който трябва да следваме и като него да бъдем верни до край на Христа. Да имаме дръзновението да защитаваме вярата си винаги. Бил надарен с добродетели, с мъдрост, красота и храброст, но заради вярата си пострадал през 4 век от император Линикий, който мразел християните и ги преследвал строго. Мъченичеството му завършило чрез посичане с меч, но преди това имал чудно видение, че наближава неговият подвиг. По време на молитва изведнъж небесна светлина го осияла и той чул глас да му говори: “Дерзай, Теодоре, Аз съм с тебе!”. Мъченикът разбрал, че ще трябва да страда за името Христово и сърцето му се изпълнило с радост, каза отец Запрян. Той към всички се обърни и с поздрав по повод 180-годишнината на църквата, която през годините се е утвърдила като стожер на православието в Родопите и на българщината.

Празника на църквата „Св. Теодор Стратилат“ почетоха много хора от града и кварталите, както и от съседни села. Със смирение и надежда за Божия закрила прекрачваха прага на храма да запалят свещички, да се помолят и благодарят. Всички бяха благословени от Архиерейския наместник архимандрит Висарион, който специално пристига от Кръстова гора в Смолян за храмовите и за по-големите църковни празници.

Вирни се горе