Смолянчани се поклониха пред паметта на Апостола по повод 176 години от неговото рождение

Смолянчани се поклониха пред паметта на Апостола по повод 176 години от неговото рождение

На 18 юли смолянчани се поклониха пред паметта на Апостола по повод 176 години от неговото рождение. Величавата личност на Васил Левски събра признателните потомци пред неговия единствен паметник в Смолянския край – в двора на Природо-математическата гимназия в квартал Райково, която носи името на най-великия българин на всички времена. Левски бе признат като пръв сред първите най-достойни синове на България във всенародно допитване през 2007 година. Ежегодно на тази дата почетният патрул се построява, за да бъде засвидетелствана нашата признателност на най-забележителния борец на българското национално-освободително движение, отбеляза директорът на учебното заведение Мария Илиева. Проявата бе организирана от Общински комитет „Васил Левски”-Смолян и ПМГ „Васил Левски” с участието на община Смолян и Регионалния инспекторат по образование.

Днес името на Апостола се произнася с уважение и преклонение. Да имаш за патрон „най-великия“ сред великите българи е привилегия, гордост, чест, но и огромна отговорност. Отговорност, споделена от всеки един от нас, преподавателите и възпитаниците на Природо-математическа гимназия „Васил Левски“ , каза във възпоменателното си слово преподавателят по история Петър Данчев. С идеите на Левски в сърцата си да бъдем негови следовници с думите и делата си, се обърна той към присъстващите.

Своите думи на преклонение пред делото на Апостола отправи и зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева, която заедно с други официални гости почете тържеството. Като спомен за своето посещение на ПМГ „Васил Левски“ тя получи първия том от историята на райковската гимназия. Деца от детска градина „Митко Палаузов” рецитираха стихове и поднесоха цветя. Венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола положиха представители на различни институции, организации и граждани. Сред тях бяха и децата от гостуващата в Смолян група по младежки обмен от побратимения със Смолян квартал на унгарската столица Будапеща – Кищпещ.

Вирни се горе