Смолянчани почетоха 181-ата годишнина от рождението на Васил Левски

Смолянчани почетоха 181-ата годишнина от рождението на  Васил Левски

По традиция ПМГ „Васил Левски” и Общински комитет „Васил Левски” в Смолян, всяка година на 18 юли, организират поклонение и възхвала на делота на Апостола. Край читалище „Орфееви гори” в Райково, пред репродукции на картини, свързани с живота и делото на Васил Левски, се състоя кратко, но вълнуващо тържество за прослава на светлия образ на Апостола. Деца от Детска градина № 11 в Долно Райково пяха и рецитираха в името на Левски, а директорът на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” в Смолян и председател на Общински комитет „Васил Левски” Таня Марева им подари книга за най-великите личности на България, сред които е и Левски. „Млади родолюбци ние се гордеем с вас, вярваме във вас и ви благодарим, че ви има, че днес сте тук и споделихте този празник”, каза Марева.

Честването на рождението на Васил Левски се провежда за 11 поредна година. „Събира ни неговата безкористност, неговата всеотдайност в името на една Велика България, на една демократска република, в която всички ще живеем заедно, по европейските стандарти. Замисляме ли се, какъв велик човек е бил той, как е прозрял толкова далече напред във времето. Времето, което и него е обърнало, но и той безвъзвратно е обърнал часовника на България”, каза председателя на Общински комитет „Васил Левски” Таня Марева. Тържеството продължи с едноминутно мълчание и падане на колене, в почит на Апостола на българската свобода и поднасяне на венци и цветя пред лика на Левски.

Сред присъстващите бяха Момчил Николов – секретар на община Смолян, Момчил Караиванов от областна администрация, директорът на ПМГ Мария Илиева, Полк. Димитър Кацаров, представители на читалища институции, съюзи, учители, ученици, деца и граждани.

Младата певица Елица Димитрова, от името на Райковската гимназия, изрази почитта си към чистата и свята личност на Апостола с изпълнението на песента „Хубава си моя горо”.

Вирни се горе