Смолян ще бъде домакини на олимпиадата по Биология и здравно образование

Смолян ще бъде домакини на олимпиадата по Биология и здравно  образование

Със заповед на Министъра на образованието и науката, Регионалното управление на образованието– Смолян е определено за домакини на олимпиадата по Биология и здравно образование, която ще се проведе на 30 и 31 март. Домакини на мероприятието са още Община Смолян и Профилирана природо-математическа гимназия „Васил Левски“ – Смолян.

По предварителни заявки , участие в олимпиадата ще вземат 120 ученици от цялата страна (30 от седми клас, 30 от 8 клас, 5 от 9 клас и 55 от 10-12 клас), които ще бъдат разпределени в две възрастови групи -7 и 8 клас (60 ученици) и 9-12 клас (60 ученици).

Официалното откриване на събитието ще се проведе на 29 март (петък) от 18:00 часа в зала №1, на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“. Подготвена е програма от ученици, участници в извънкласни форми в Център за подкрепа за личностно развитие -Обединен детски комплекс – Смолян и от ППМГ „Васил Левски“. Непосредствено след откриването, в същата зала ще се проведе техническа конференция с ръководителите на учениците. Олимпиадата ще се проведе в два кръга-теоретичен и практически.

Теоретичният кръг е на 30 март. в ППМГ „Васил Левски“ – Смолян и включва четири часова работа върху голям брой задачи, изготвени от членовете на Националната комисия. Практическият кръг е на 31 март. ще даде възможност да се оценят способностите на участниците за експериментална работа в четири лаборатории „Ботаника“, „Зоология“, „Клетъчна биология“ и „Биохимия и генетика“. За целта ще се използват напълно обновените от община Смолян кабинети и зали в ППМГ „Васил Левски“. Сумарните оценки от двата кръга ще оформят крайното класиране в двете възрастови групи.

Заелите първо, втори и трето място в двете възрастови групи ще получат медали. Първите десет ученици от втора възрастова група ще бъдат включени в проекто-олимпийския отбор по биология на България и обучавани за участие в Международната олимпиада по биология, която ще се проведе в град Сегед , Унгария. Знанията и уменията на учениците ще бъдат оценявани от Национална комисия, включваща 13 члена, 11 от които са доценти и главни асистенти в Биологически факултет и Медицински факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и двама учители по биология в ППМГ „Васил Левски“.

С любезното съдействие на Община Смолян е осигурена културна програма за участниците и ръководителите им – посещение в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ и в Планетариум – Смолян, както и представяне на спектакъл в залата на Родопския драматичен театър. Гидове на участниците ще бъдат ученици от Природоматематическата гимназия, които ще покажат на своите връстници забележителности на областния град. Закриването на Националния кръг на олимпиадата ще се проведе на 31 март, в зала № 247 на община Смолян от 16:30 часа, съобщи Мария Семерджиева, Началник на Регионално управление на образованието в Смолян.

Вирни се горе