Смолян празнува 106 години свобода

 Смолян празнува 106 години свобода

Днес е кулминацията на честванията по повод 106 години от Освобождението на Родопите и Балканската война. Днес Смолян празнува!

На 21 октомври 1912 г., на връх Средногорец, 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина.

След Берлинския конгрес от 1878 г. Смолянският край остава под турско владичество, но не и българският дух на родопчанина. Свободата е извоювана през 1912 г. от 21-и Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов. Но за нея са се борили поколения българи от Смолян, Райково, Устово и околните села в продължение на векове. Чуждото подтисничество не е сломило чувството за национална принадлежност, народните вярвания, бит и култура са били пазени и предавани от родители на деца. Взаимната подкрепа, единението, чувството за общност са съхранили вярата и са поддържали стремежа за присъединяване към България жив, тлееш, чакащ да се разгори в подходящия момент. И моментът назрява с Второто решително настъпление на 19, 20 и 21 октомври 1912 г. на 21-и Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов – решителните битки, довели до така жадуваното Освобождение и присъединяването на Смолянския край към България. Днес, 106 години след Освобождението си, Смолян е един съвременен европейски град.

21-ви октомври е ден, който поражда чувство на гордост у всеки смолянчанин, ден, в който отдаваме почит и признателност към героизма и саможертвата на предците ни, но това е и ден за равносметка. Свободата е непреходна ценност и ако преди 105 години е била извоювана на бойното поле, то наш е дългът да я съхраняваме и да я защитаваме чрез средствата на демокрацията и според европейските ценности и националните традиции.

Свободата е право, но тя е и задължения, и отговорности – това трябва да осъзнае всеки от нас и да предприемаме действия само на базата на обмислени решения, с отговорно гражданско поведение. Нека бъдем отговорни и достойни наследници на героите, дали живота си за родината ни, нека бъдем единни в постигането на просперитет, така както предците ни са били единни в преследването на националните идеали и Освобождението!”

Честит празник,Смолян!

Вирни се горе