Смолян изрази почитта си към Апостола на свободата Васил Левски в деня на 175 години от рождението му

 Смолян изрази почитта си към Апостола на свободата Васил Левски в деня на 175 години от рождението му

България днес отбелязва 175-та годишнина от рождението на своя „един син".

Почитта и преклонението си пред величието на личността и делото на Васил Левски смолянчани засвидетелстваха на възпоменателното тържество пред паметника на Апостола в ПМГ „Васил Левски", инициирано от гимназията и от Общинския комитет „Васил Левски". Присъстваха представители на държавната и местната власт:

Петя Пампорова – секретар на областния управител, Димитър Кузманов от областната управа; Ангел Добриков и Мария Бебелекова като представители на общинската управа; Иван Муцевски – началник на РИО на МОМН и член на Общински комитет „Васил Левски", експертите от РИО на МОМН; Таня Марева – председател на Общински комитет „Васил Левски" и директор на РИМ „Стою Шишков"; Костадин Чаталбашев – председател на УН на ПМГ; представители на Гражданско движение „Ден", учителите от двете детски градини в Райково. Те изразиха както личната си съпричастност към идеалите и саможертвата на Апостола, така и уважението към заветите на Левски на институциите и организациите, които представляват.

Ученици – участници в трудова дейност по програмата „Мисия Смолян", прекъснаха работата си, за да отдадат почитта си към Апостола. Вълнуващо бе присъствието и на децата от ОДЗ11, които всяка година на този ден са в двора на училището.

Във възпоминателното си слово директорът на ПМГ г-жа Мария Илиева открои величието и светостта на делото и заветите на Апостола, изрази гордостта и отговорността на възпитаниците и учителите от Райковската гимназия да имат за патрон този най-велик сред великите българи.

Трогателен емоционален момент бе спонтанното изпълнение на стихотворение за Левски от малкия Петър от ОДЗ11.

С минута мълчание, коленичили пред паметника, всички присъстващи почетоха паметта на Васил Левски. Венци и цветя бяха поднесени от името на институциите и организациите, но и лично от присъствалите на тържеството. Всяко дете от детската градина също поднесе своето цвете в знак на почит към Апостола.

Вирни се горе