Смолян има потребност от фестивала "Родопи фест"

Смолян има потребност от фестивала "Родопи фест"

Вярваме, че трябва да утвърдим традицията за провеждането на „Родопи фест” и той да стане постоянен фестивал, заяви на заключителната пресконференция зам.-кметът на Смолян Марин Захариев като сподели удовлетворението си от наситената културна програма през тази година. Със сигурност ни очаква „Родопи фест 2014”, защото такъв проект има голям смисъл и защото се прави от хората и за хората. Той не би могъл да се случи без стотиците участници в него, които заслужават благодарност и адмирации. Такива знакови прояви утвърждават Смолян като културна туристическа дестинация и могат да привлекат туристи и гости. С подобни събития се популяризира градът. Общинското ръководство е убедено, че трябва да развива и утвърждава фестивалния туризъм. Такъв пример е гайдарското надсвирване в село Гела, превърнало се в национален събор, на който прииждат много посетители от страната и чужбина. Общината има намерение да възобнови и фолклорният събор „Рожен”, съобщи зам.-кметът на община Смолян.

Всички цели на проекта „Родопи фест” са постигнати, всяко следващо издание надгражда предходното, а много от проявите през тези пет дни са иновативни и се случват за пръв път в града ни, направи равносметка Валентина Василева, директор на общинска дирекция „Обществени дейности и заетост“ и ръководител на проекта. Детските представления в акцент „Орфееви приказки“ бяха по-значими и вълнуващи. За концерта на откриването поканихме смолянчани, които правят музикална кариера в столицата. Демонстрациите в акцента „Стрийт енерджи“ популяризират различните стилове на съвременната градска култура и сред по-възрастните поколения. Графити артистите можеха да рисуват свободно без полицията да ги санкционира. Мнозина ще помнят ромското участие на театрална сцена. Фестивалът дава възможност за изява на талантливите хора от Родопите – самодейци и професионалисти, от всички възрасти и области, за да си тръгнем от срещата с тях с пълни души, удовлетворени и въодушевени, посочи Валентина Василева. Смолян има потребност от този фестивал. Особено в момент на криза е важно да покажем силата на корените, на българското , на изконното, има нужда от душевни преживявания, от общуване с красивото, от обнадеждаващи настроения.

Оценката на зрители и слушатели е, че събитието се е превърнало в „Мини Рожен“, каза главният организатор Петър Тодоров, управляващ консорциум „Родопи фест“. Безценното богатство на българската нация, повод за гордост, се пази от тези хора, изпълнителите от по-големи и малки села, които се редуваха на фестивалната сцена на акцент „Родопейци“. Нужно е да бъде показвано и слушано, за да се зарежда всеки с духовна енергия от това богатство. Повече култура и духовност съхранява душите ни чисти, сърцата ни пълни и ни прави повече българи. Според Тодоров ромското включване в първото и второто издание на „Родопски истории“ е най-точният и човешки начин за приобщаването на циганското малцинство от града. Това е посоката за постигането на пълноценната им интеграция по естествен път – да се почувстват разбрани, подкрепени, значими като им се дава поле за изява. Те са наши съседи и изолацията им няма да доведе до нищо добро. Верен е обратният път – да се привличат към участие в смислени дейности. Общината чрез „Родопи фест“ ще продължава този процес на приемане и това трябва да се разбира правилно от двете страни.

Организаторите изразиха своята убеденост, че смолянчани ще удостояват с все повече внимание и интерес проявите от „Родопи фест“. В следващите издания на това без съмнение положително събитие ще се полагат повече усилия то да достигне до всеки един жител на града. Екипът на „Родопи фест“ ще приеме препоръките на всички, за да бъдат ефективността и общото удовлетворение от фестивала по-големи.

Вирни се горе