Смолян е на второ място по подадени заявления за енергийно обновяване на жилищата

Смолян е на второ място по подадени заявления за енергийно обновяване на жилищата

Смолян е на второ място по подадени заявления за енергийно обновяване на жилищата след София

МРРБ стартира в Смолян информационна кампания по проект „Енергийно обновяване на българските домове”,съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Смолян е на второ място по подадени заявления за енергийно обновяване на жилищата след София. Този факт обяви днес на пресконференция в община Смолян зам.- министърът на МРРБ Николай Нанков. До сега в София са подадени 28 заявления за саниране, а в Смолян са 10. Общо в цялата страна са 101. Това показва, че смолянчани са изключително практични хора, разбират ползата от енергийното обновяване на сградите, в които живеят и оценяват уникалните условия, които проектът им предоставя, коментира зам.-министърът. Според подадените заявления за саниране са кандидатствали кооперации със среден брой жилища – 15-16. В Смолян най-голямата сграда е с 29 апартамента, а най-малката с 9. Сградите са от 3 до 6-етажни. В заявленията има много дребни пропуски, които ще бъдат отстранени, посочи още Нанков.

На пресконференция днес в Смолян МРРБ официално постави началото на информационна кампания по проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове”. В нея освен зам.-министър Нанков взеха участие кметът Николай Мелемов, заместникът му Марин Захариев, Милена Пенчева – координатор по проекта от община Смолян, както и Драговест Джалов представител на Проектния мениджър за Южен централен район. Смолянчани са отличници в тази дейност, практични и предприемчиви са и се радвам, че проектът доби популярност. Благодаря на МРРБ за помощта, която ни оказват не само по този проект, а и по други. Съвместно работим много добре, каза пред медиите и кметът Мелемов. Целта на информационната кампания, която стартираме днес в Смолян, е да успеем да запознаем повече хора с предимствата и възможностите на проект „Енергийно обновяване на българските домове”.

Стремежът ни е да сме в услуга на гражданите, да успеем да им помогнем с експертни консултации и съвети, така че да ги активизираме и да улесним максимално процеса по кандидатстване по проекта.'', уточни още Нанков. Той също подчерта, че много добре работи с ръководството на община Смолян. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Проектът обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв.

Информационни дни по проекта в град Смолян ще се проведат в периода 1-3 октомври 2012 г. на следните локации:

1 октомври 2012 г., понеделник На площада пред административната сграда на Община молян, бул."България" №12 от 15 до 19 часа

2 октомври 2012 г., вторник Стар център, пред кино „Дружба" от 15 до 19 часа

3 октомври 2012 г., сряда Ж.к. „Невястата“ от 15 до 19 часа

По време на информационните дни представители на дирекция „Жилищна политика“, на Проектния мениджър и на Фонда за жилищно обновяване ще са на разположение на гражданите и ще отговорят на всички въпроси на заинтересованите да обновят домовете си. Много скоро гражданите сами ще усетят ползите от енергийното обновяване на жилищните сгради, което ще им осигури по-добри условия на живот и ще повиши качеството на жизнената среда. Намаляването на разходите за енергия над 50 %, удължаването на живота и експлоатационната годност на сградите, както и повишаването на цената на имотите са само част от предимствата на проекта, допълни зам.-министър Нанков. За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност, както и разходите за проектните мениджъри. Във връзка с реализирането на проекта, Фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок или секция.

Основните критерии, на които трябва да отговаря сградата, са: да е многофамилна жилищна сграда и да е предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ се заема от жилища и която е с 6 или повече обособени самостоятелни обекти с жилищно предназначение съответно на 3 и повече етажа; сградата да е проектирана преди 26 април 1999 г.; сградата да се намира в град Смолян.

Вирни се горе