Смилян посрещна гости с бобена чорба

Смилян посрещна гости с бобена чорба

Смилян посрещна с 2000 блюда бобена чорба гостите на Празника на смилянския фасул, открит с гръм от топче, превърнало се в емблема на родопското село. Ежегодният празник в Смилян се провежда за 12-ти път, представяйки производството на деликатесния фасулен сорт като поминък за района, предаде БТА.

Около 30 тона смилянски боб са добивите от новата реколта в селата по горното поречие на Арда, където климатичните условия са най-благоприятни за отглеждането на сорта с необичайно едри фасулени зърна.

В програмата на празника бе включено и Второто състезание по планинско бягане “Смилянски фасул 2014”, организирано от Община Смолян и Българската федерация по лека атлетика.

Празникът бе открит с шумен гръм от “фасулено” топче, превърнало се в емблема на родопското село.

“Тазгодишната реколта е по-обилна от обичайното, въпреки дъждовете”, обясни Магдалена Ловчанлиева, обявена за Производител на годината. Победителката от конкурса за най-добър бобен фермер е произвела над 3 тона фасул от нива около 4.5 декара.

Смилянският фасул не издържа на прекалено високи температури, чувствителен е и по отношение на влажността, смятат бобени производители.

Новата реколта запазва досегашните цени – 7 лв. за дребния пъстър сорт и 8 лв. – за едрия, наричан в Родопите фасулевица.

Производителите предупреждават купувачите, че могат да различат оригиналния продукт, произведен в района, не само по етикетите на опаковките, но и по това, че сготвеният родопски фасул е по-вкусен и няма дебели люспи на зърната.

Произвежданият в Смилян и горното поречие на Арда фасул има запазена марка за произход, която е изписана на етикетите.

“Смилянският фасул е част от туристическата визитка на региона”, коментира Милкана Йорданова, председател на Националното сдружение “Планинско мляко”. Според нея производството на боб е поминък, свързан с развитието на екотуризма.

Вирни се горе