Служителите в музея, галерията и библиотеката в Смолян излязоха на протест

Служителите в музея, галерията и библиотеката в Смолян излязоха на протест

Протестна акция под надслов: Ден на недоволството” се проведе в културния комплекс в Смолян. Протеста бе организиран от Синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Работници и служители в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, Художествена галерия – Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян носеха отличителни ленти с надпис „Протест“. Недоволството е срещу размера на средствата, заложени в държавния бюджет за култура през 2016 г. „В цялата страна излизаме с единна декларация, в която са записани исканията ни”, каза Ангел Кирянов – КНСБ – Смолян. Протестиращите се обявяват срещу размера на средствата, заложени в държавния бюджет за култура през 2016 г.. „Заплатите от 2007 година не са актуализирани и не отговарят на нарасналите потребности на работещите. В тези институции се трудят квалифицирани специалисти като тяхната работна заплата е най-ниската от всички категории вишисти у нас. Това доведе до обезличаване на културните институции и до демотивиране на работещите в тях”, казаха синдикатите. Исканията са следните: Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформа в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности; Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии и библиотеки с регионален характер; Да бъдат осигурени финансови средства за минималното покриване на показателите в утвърдения стандарт за библиотечно-библиографско обслужване утвърден от Министъра през месец юни 2015г.; Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!; Да бъде увеличена средната работна заплата в сектор „Култура”, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!

„Заявяваме, че сме готови за синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни доходи! Подкрепете ни, за да опазим заедно българската духовност”, призоваха протестиращите. Те са категорични, че ще продължат протестните действия докато не бъдат удовлетворени исканията им. „Протестът е провокиран от унизителното заплащане”, каза Ангел Консулов от Художествената галерия в Смолян. Той даде пример със заплатите в културен институт в Смолян. Стартовата заплата на чистач – изпълнител е 380 лв., на магистър с висше образование – 385 лв,. завеждащ Отдел в Културния институт – 390 лв. „Ние сме тези, които сме призвани да пазим културата и да я пренесем във времето. Обръщам се към всички политици, държавници, когато намалява културния имунитет на една нация сами разбирате, че вируса на чуждото влияние е много прилепчив и ние сме хората, които ще изграждаме този имунитет и ще помагаме българския дух да се запазва”, каза още Консулов.

Емилия Коджебашева от смолянската библиотека също посочи, че трудовите възнаграждения са много ниски. „За нас е важно да създадем добри условия на труд, както за работещите, така и за читателите ни”, каза Коджебашева. От нейната справка стана ясно, че годишно в Регионална библиотека „Николай Вранчев” се обслужват 2 500 читатели, които заемат около 60 хил. тома литература, 23 500 са посещенията.

Вирни се горе