След успешна мисия в Афганистан, Смолян посрещна контингента военнослужещи

След успешна мисия в Афганистан, Смолян посрещна контингента военнослужещи

„Добре дошли на родна земя. Празник е за всички нас да ви посрещнем” , каза днес кметът Николай Мелемов на официалната церемония по посрещането на военнослужещите участвали в мироопазваща мисия от “ISAF” в Афганистан . Той припомни, че пак с тържествен ритуал са били изпратени през септември миналата година на мисия, но тогава е имало и известно напрежение, а днес има радост и удовлетворение от добре свършена работа. „Преди шест месеца, когато ви изпращахме пак имаше тържествена церемония, но у всички нас имаше едно притеснение, защото ви изпращахме в една гореща точка на света, където има война и където опасностите са ежедневие. Това, че вие днес сте тук след добре свършена мисия, живи и здрави е резултат само на добрата ви подготовка. Затова ви пожелавам лично щастие и да служите все така с чест и достойнство на Република България”, посочи още в словото си Мелемов.

Военнослужещите от Смолян бяха натоварени с най-тежката задача от целия 32- и контингент в Афганистан и изпълниха с чест и достойнство дълга си, каза на тържествения ритуал командирът на 101 Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров.

„Вие изпълнихте с чест и достойнство вашия дълг, изпълнихте дълга и повелята на българското правителство за участие в международна коалиция, която цели да стабилизира Афганистан, там да има държава и Афганистан да не бъде генератор на бежански потоци и на износ на тероризъм в България и в света”, посочи подп. Кацаров. Пред присъстващите гости и граждани командирът на батальона обясни, че тези момчета всеки ден са рискували живота си. Били са обстрелвани с ракети, подложени на постоянно напрежение, те са били сред афганистанската армия. Той каза още, че не случайно именно военнослужещите от Смолян са били натоварени с най-тежката мисия, да бъдат сред афганистанската армия.

Рейнджърите получиха грамоти и предметни награди. На церемонията присъстваха още вр.и.д. областен управител Момчил Караиванов, председателят на Общинския съвет Димитър Кръстанов, началник сектор в командването на Сухопътни войски полк. Пламен Стойков, директорът на ОД на МВР старши комисар Николай Димов, началникът на РУП – Смолян Костадин Бундов, зам.-директорът на РДГП комисар Цончо Гръблев, секретарят на Смолянската епархия отец Запрян Шиков и др. На събитието присъстваха и кметове на населени места от областта, близки и роднини на военнослужещите и граждани.

В официалната церемония взе участие и Общинският духов оркестър.

Вирни се горе