След празниците започват укрепване на свлачището край Тикале, обходният път готов до 15 април

След празниците започват укрепване на свлачището край Тикале, обходният път готов до 15 април

Проф.Божинов и доц.Стойнов изготвят техническата експертиза на срутището край Тикале

Предвид засиления обществен интерес по въпроса със срутището по републиканския път Смолян-Мадан и след днешната инспекция на терен, областният управител Недялко Славов, председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, проф. Божинов и доц.Стойнев – специалисти по свлачища и срутища, кметът на село Търън Явор Говедаров дадоха пресконференция пред представителите на местните и националните медии.

„Правейки кратка ретроспекция, искам да кажа, че от 6 март до сега държавата не е пропуснала нито минута, нито час, нито ден, в които да няма реални действия.”, каза Славов и отбеляза, че решенията, които се взимат са трудни и институциите ясно осъзнават отговорността си за тях. „Удовлетворени сме от това, че се взимат дългосрочно най-правилните решения, търси се трайното укрепване на срутището с оглед на това в бъдеще проблеми да не възникват. Изключително належащо е строителството на обходния път, не само заради самото срутище, а и заради предстоящата рехабилитация на пътя Средногорци-Рудозем, който се явява част от заобиколния маршрут в момента.”

Проф.Божинов и доц.Стойнов изготвят техническата експертиза на срутището край Тикале по задание на АПИ, на база инжинеро-геоложки и хидро-геоложки проучвания, които имат за цел да конкретизират геоложкия строеж и свойствата на скалния масив, за да бъде извършено трайно укрепване на откоса. Чрез проучвателни сондажи се конкретизира геоложкия разрез и над свлачището се извършват гео-физични проучвания, чрез които да се изясни развитието на срутищния процес, обхвата и обема му. Те потвърдиха, че решенията, взети още на 10 март, да не се отваря пътя и да не се разчиства, са били правилни, тъй като това е можело да предизвика отделяне на скални маси към склона и респективно към река Черна. Специалистите уточниха, че структурата на скалите е ронлива и разнородна, както и, че целта е трайно решаване на проблема в един по голям обхват от 300-350 метра от срутищната зона. Проучванията им ще бъдат практически завършени до началото на следващата седмица, след което на тяхна база ще се изготвят проектни решения за стабилизиране на участъка.

Инж. Атанасов припомни, че още на 10 март при проведеният оглед на място, на срещата си с всички заинтересовани институции, каза, че това е най-голямото срутище на републикански път за страната ни. Тогава още бяха предприети бързи и адекватни мерки, които с днешна дата се доказва, че са били правилни. Той уточни, че не би могъл да даде срокове кога точно ще бъде отворен главния път, което ще стане ясно, когато бъде изготвен доклада от цялостното обследване на срутището. Инж.Атанасов наблегна върху това, че усилията ще бъдат насочени към цялостното укрепване на срутищния район.

Във връзка с изграждането на обходния път, председателят на УС на АПИ уточни, че ще бъдат спазени всички необходими процедури, за да може пътят да отговаря на изискванията и да се използва от автомобили с по-голям тонаж. Обходният път ще бъде изграден със средства на АПИ и ще бъде предоставен на община Смолян, като целта е да се изгради така, че да се ползва десетилетия напред.

Инж.Атанасов уточни, че по изграждането на обходния път се работи изключително интензивно, като същевременно се следи за спазване на всички технически изисквания. Всекидневно той поддържа контакт с фирмата изпълнител и дава отчет пред премиера и министъра на регионалното развитие и благоустройството за напредъка по проекта.

Обходният път е с обща дължина 3040 метра, като старата част е около 2км., които трябва да се разширят, да се укрепят и да се изградят подпорни стени. Ще бъде положена каменна настилка от около 10 хил. кубика и асфалт от около 6 хил. тона. Ще бъдат монтирани предпазни огради и парапети, както и ще бъдат изградени отводнителни съоръжения. След поставянето на указателни табели и маркировка, пътят ще бъде представен пред приемателна комисия.

Вирни се горе