След Богоявление на Ивановден Църквата почете тържествено Кръстителя на Иисус Христос

След Богоявление на  Ивановден Църквата почете тържествено Кръстителя на Иисус Христос

Ден след като отбелязахме Богоявление – Кръщаването на Иисус Христос в река Йордан и гласа, който се чул из облака: „Този е Моят възлюбен Син: Него слушайте!“ /Лука.9:35/, Църквата днес /7 януари, Ивановден/ тържествено почете паметта на Кръстителя като Събор на свети пророк и предтеча Кръстител Господен Йоан. Възпоменаването на този празник, наречен Събор, е определено, за да се призоват на светата Литургия всички вярващи да прославят „най-големия между родените от жена“ /Матей.11:11/.

Празничната св. Литургия по този повод в смолянския храм „Св. влмца Неделя“ отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, който е и предстоятел на храма. С него съслужи иконом Запрян Шиков от храма и секретар на Архиерейското наместничество. Помощници им бяха иподяконите Даниел, Валери и Иван. Литургията се съпровождаше от песнопенията на църковния хор с диригент Росица Казалиева.

Евангелските текстове, прочетени по време на Литургията, припомниха живота и значението на Йоан Кръстител като предтеча, който подготвя пътя на Христос, като вестител на Божията воля да обновяваме душите си чрез покаяние и необходимостта за следваме съветите на Спасителя. Архимандрит Висарион поздрави имениците и семействата им, като пожела Божия закрила над домовете и чадата им. Помоли се и за свещениците от Смолянска духовна околия, като произнесе имената на всички, започвайки с имениците отец Иван Василев и отец Иван Марински – да имат здраве и добро служение.

На всички в храма пожела Божието благословение и Неговата велика милост и общението със Светия Дух да бъдат над нас, като изрече преди това молитвата за закрила и благоденствие на българския народ. Тържественото богослужение завърши с многолетствие – изпълнение от духовниците и хора на песнопението „На многая лета“, съпроводено с продължителен камбанен звън.

Росица Примовска

Вирни се горе