Славов постави ключови въпроси за област Смолян на Регионална среща за Южна България

Славов постави ключови въпроси за област Смолян на Регионална среща за Южна България

Областният управител Недялко Славов участва в Регионална среща за Южна България, проведена на 12 септември в гр.Пловдив. Славов постави ключови за област Смолян въпроси, съобщиха от администрацията на областния управител.

Излагайки като аргумент климатичните и икономически условия в региона, областният управител предложи в Програмата за енергийна ефективност да бъдат отчетени тези особености, за да има възможност повече от многофамилните жилищни сгради в региона да бъдат санирани, независимо от това, че са по-малки, с по-малък брой отделни жилищни апартаменти. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова го увери, че през 2017 година програмата ще продължи при същите условия, при положение, че бъде гласуван бюджет за нея от Народното събрание. Евентуални промени се предвиждат през 2018 година.

Друга, засегната тема от областния управител Недялко Славов, беше свързана с финансирането на къщите за гости в селските райони, както и други неземеделски дейности, като той подчерта, че селският туризъм в област Смолян има потенциал и е източник на доходи за много домакинства в региона.

Славов настоя Родопската култура и фолклор да намерят място в програмата и събитията в рамките на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година. Предложението бе принципно подкрепено от министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на Пловдив Иван Тотев.

На форума бяха коментирани и въпроси, свързани с разширяването на пътя Асеновград-Смолян и други инфраструктурни проекти в областта.

Вирни се горе