Скиорка от Смолян се бори с тежка диагноза

 Скиорка от Смолян се бори с тежка диагноза

Тежка диагноза преобърна живота на смолянчанка и 11-годишната дъщеря. Жана Черпокова е на 35 години и страда от системен лупус еритематозус (СЛЕ) – автоимунно заболяване, което предизвиква възпаление в различните тъкани на организма. Диагнозата е поставена след година и половина ходене по лекари, пише Марица.бг.

Жана сама отглежда дъщеря си. Професионален скиор е и работи в туризма, но от 2013 г. здравето се влошава с изнемощяване и болки до там, че да не може да работи и ходи. „След година и половина невъзможност лекарите да поставят диагноза стигнах до положение да не мога да се движа от болка и изнемощяване. В момента, в който ми поставиха диагнозата, бях щастлива, защото знаех, че има шанс да вдишвам, без да ме боли, да ставам сама от леглото, да поспя спокойно и след време да се върна към част от ежедневието си”, казва Жана. Но за времето преди откриването на болестта лупусът вече е нанесъл непоправимите си поражения и стандартното лечение с кортикостероиди (метилпреднизолон) и химиотерапевтици се оказали неудачни. Отключва се и невролупус – засягане на централната нервна система, получава и пристъпи на паническа атака.

За нея остава единствено решение вливане на имуновенин интакт. Стойността на предписаното количество от 90 ампули е 1157,76 лв. През тази година тя успява да направи няколко вливания с помощ от приятели и близки. Но според препоръката на лекуващия лекар интервалът на прилагане на медикамента трябва да бъде 35 дни. Тя ще трябва да заплаща всеки месец тази цена, за да може да се лекува. Сумата е непосилна за Жана и близките . В подкрепа на Жана Черпокова от Организацията на пациентите с ревматомогични заболявания в България организират благотворителен коледен базар под мотото „С любов и усмивка за Коледа”. Той ще се проведе на 18 декември в София.

Всеки може да дари средства в специалната дарителска сметка:

Жанета Красимирова Черпокова

International Asset Bank, клон Смолян

BG82IABG74914001441001

BIC код: IABGBGSF

Вирни се горе