Скандал с афганистанци гръмна в Широка лъка, селото се вдига на протест

Скандал с афганистанци гръмна в Широка лъка, селото се вдига на протест

Широка лъка се закани да протестира и да блокира пътища ако незабавно не се настанят в друго населено място две афганистански деца, които са настанени в Дома за деца лишени от родителска грижа в селото. Двете момчета са на 16 и 17 години. Първоначално те твърдели, че са братя, а след това признали, че са приятели.

Двамата са с различни имена, но в селото не знаем абсолютно нищо за тях и напрежението е огромно, каза директорката на НУФИ Стоянка Тенова.

Афганистанците са изпратени от Агенция “Социално подпомагане” – Средец в столицата. Чужденците са със съпътстваща заповед за полицейска закрила в продължение на един месец.

В Широка лъка дори нямаме постоянен полицай, заяви кмета Васил Седянков. Той свика два пъти обществен съвет, за да излезе селото с позиция. В Основното училище в селото учат 27 деца на възраст от 7 до 13 години, 15 от тях са от Широка лъка и Стойките. В училището учат и 8-те деца, които са на седмична грижа в дома. Родители, директори на Основното и на Музикалното училище в селото, както и местни жители, заявиха категорично, че искат незабавно двамата афганистанци да бъдат изведени на подходящо място.

Според директорката на основното училище Маруся Бочукова, персонала няма нужната подготовка, за да обучава деца на по-висока възраст от 13 години, а още повече чужденци, които не знаят родния език.

Родителите се притесняват, че ще живеят със страх за децата си, тъй като не познават нравите на настанените младежи. Търговците в селото пък се тревожат, че това ще отблъсне туристите. В селото смятат, че става въпрос за голяма грешка, тъй като нито могат да осигурят постоянно полицейско наблюдение, нито възможности за интегриране или обучение на младежите. И настояват незабавно допуснатата грешка в системата да бъде поправена и да се потърси виновника за това. Те са наели адвокат, който да обжалва заповедите на настаняване на двамата младежи.

“Ще блокираме пътища, ако веднага не се изведат от селото”, заяви един от родителите, Васил Згуровски. Той припомни как преди около двайсет години цялото село настръхнало срещу самонастанили се роми./Марица.бг

Вирни се горе