Синдикати настояват за прекратяване на концесията на ГОРУБСО - Мадан

Синдикати настояват за прекратяване на концесията на ГОРУБСО - Мадан

Започнала е процедура за отнемане на концесията ГОРУБСО – Мадан от Валентин Захариев заради неизплатени заплати и източване на дружеството. Това заяви Пенчо Токмакчиев от Федерацията на миньорите към КНСБ, цитиран от БНР.

“Не може да се пускат миньори на работа, без да имат лично осветление. Не може миньори да слизат на 360 м дълбчочина, без да имат самоспасители. Не може миньорите да нямат работно облекло, да се хранят всеки ден с леща и фасул. Има Браншов колективен договор, в който е казано „На всеки миньор трябва да се дават по 5 лева за подземните миньори”, изтъкна той.

По думите му това са сериозни аргументи и от синдиката са взели предвид всички проверки на предприятието, направено от Главна инспекция по труд и от пловдивската Инспекция по труда.

“Имаме железни аргументи, за да можем да искаме отнемането на концесията”, категоричен бе Токмакчиев.

Той каза още, че в Мадан и околните села са събрани 2000 подписа в полза на прекратяването на концесията. На 9 март от ГОРУБСО-Мадан ще се срещнат с енергийния министър Трайчо Трайков. На 14 март при областния управител на Смолян, ще се проведе и разговор със собственика на мините Валентин Захариев, съобщи още синдикалистът.

Вирни се горе