Щраусови яйца по 80 лв. за политици предлага смолянчанин

Щраусови яйца по 80 лв. за политици предлага смолянчанин

Родопчанин с ферма за щрауси продава яйца за Великден по 80 лева за депутати и политици. За жителите на Смолян цената е 35 лева.

По този начин фермерът Димитър Чаталбашев е решил да покаже недоволството си от управляващите заради липсата на субсидия за отглеждане на щрауси, предаде БНР.

Фермата на Димитър Чаталбашев е единствената край смолянското село Чокманово. Преди години в нея имаше 15 щрауса, сега са останали няколко. Яйцата им тежат около килограм и с едно могат да се нахранят осем човека, а черупките се използват за рисуване на светци и символи за празника, каза щраусовъдът.

По Великден има засилен интерес и обикновено хората си купуват по някое яйце. По 35 лева за човек от Смолян, 50 лева за навънка и 80 лева за народните представители и политиците. Фермата е първата за областта, обаче остана и последната, защото българското земеделие не се пребори за субсидии и да обвърже щрауса със земеделието. Румъния започна след нас, от нас купи пилетата, в момента е много напред.

Бизнесът с малките пилета се провали, допълва бай Димитър и с носталгия си спомня за преди. Според него Европа няма интерес ние да гледаме щрауси. “Тоя бизнес е най-интересен за тях, най-скъп за тях и ми се струва, че те умишлено не го пускат в България”, допълва Димитър Чаталбашев.

Вирни се горе