Широка лъка ще отбележи две значими събития през май

Широка лъка ще отбележи две значими събития през май

През месец май село Широка лъка ще отбележи две важни събития, 180 години просветно дело и 40 години от създаването на Национално училище за фолклорни изкуства /НУФИ/ „Широка лъка”. Подробности за програмата и честванията на проявите оповестиха пред медиите кметът на селото Васил Седянков и директорките на НУФИ и ОУ „Никола Йонков Вапцаров” съответно Стоянка Тенова и Маруся Бочукова.В пресконференцията участва и шефът на РИО Иван Муцевски.

Събрала в себе си целия колорит и свежест на Родопите, песенната столица на Орфеевата планина се оглася от възпитаниците на НУФИ „Широка лъка”. 40 години то изпълнява своята мисия – в дебрите на Родопа планина да съхрани самобитното творчество, което блести не само в паметниците на старата родопска архитектура, а звучи в ручилата на гайдите, в поетичните песни, които винаги са били опора и вдъхновение на народа през вековете, каза в представянето си за училището Тенова.

В НУФИ „Широка лъка” се обучават в момента 90 талантливи млади хора от цялата страна по специалностите : Български народни танци, Народно пеене и Народни фолклорни инструменти (гайда, кавал и др.), а преминалите през неговата школа за тези 40 години са 1200.

Училището предлага отлични условия за работа на учители и ученици. Учебен корпус с 16 класни стаи, 63 акустични кабинетa за индивидуално обучение, концертна зала с 200 места, библиотека, фонотека, сладкарница, физкултурен салон, фитнес зала, общежитие.

За обучението на учениците се грижат високо квалифицирани преподаватели завършили Държавната музикална академия – София и Академията за музикално танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

Учебните планове и програми в 5 годишния курс на обучение дават възможност за получаване на професионално музикално образование и солидна обща култура. В края на обучението си и след успешно полагане на държавни зрелостни изпити, учениците получават диплома за средно образование и диплома за професионална квалификация трета степен.

Художествените състави на територията на НУФИ „Широка лъка” – представителен хор и оркестър, камерен хор и оркестър, танцов състав, тамбурашки оркестър, гайдарски състави (джура и каба), групи за автентичен фолклор, камерни групи са възможност за талантливите възпитаници да намерят творческа реализация оше по време на своето обучение.

Чрез художествените състави училището популяризира фолклорното богатство на България. Многобройни са концертите в страната и чужбина. Представителни групи на училището са гостували в Либия, Швейцария, Гърция, Белгия, Франция, Молдова, Германия, Ирландия.

Певците и инструменталистите на училището са лауреати на редица конкурси, като: „Атанаска Тодорова”, „С песните на Радка Кушлева”, „Гюрга Пинджурова”, „Калинка Вълчева”, „Янко Петров”, ”Йовчо Караиванов”, ”Руско Стефанов”, „Стоян Радев” и др.

През 2004 година представителния хор на НУФИ „Широка лъка” е носител на първа награда от Първия селекционен конкурс „Светът в музика” – Албена и на сребърен делфин от Международния конкурс „Светът в музика” в гр. Фивицано – Италия.

За израстването на училището, като притегателен център за музикална култура имат изключителен принос композиторите Стефан Мутафчиев, Коста Колев, Костадин Льолев, Костадин Шопов, Милчо Василев, родопските гайдари Михаил Калфов, Дафо Трендафилов, гъдуларите Кольо Запрянов, Никола Тенев, народните певци Анка и Стефка Кушлеви, Светла Тенева, Павел Куцев, Елена Каневска, Георги Маринов.

По стъпалата на Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” са преминали сегашните композитори и диригенти Георги Андреев /диригент на ансамбъл „Филип Кутев”, Петьо Кръстев /диригент на ансамбъл “Пирин”, Георги Кичуков – диригент на ансамбъл „ Родопа ”, преподавателите в АМТИИ – Костадин Бураджиев и Стоян Пауров, и още много други певци и инструменталисти.

Днес по наши и световни сцени звучат изпълненията на вече утвърдените фолклорни певци и свирачи, които са завършили Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка”, като: кавалджията Недялко Недялков, гайдарите Васил Бебелеков, Петър Янев, Костадин Атанасов, тамбуристите Валери Димчев, Ангел Димитров, гъдуларите Росен Генков, Николай Колев, Васил Колев, Бисер Соколов, Цанко Ненков, певиците Златина Узунова, Вергиния Овчарова, Донка Колева, Цонка Димитрова, Гергана Дачинова, Теодора Соколова, София Ковачева и много други талантливи изпълнители.

Юбилейният концерт ще се проведе на 5 май от 17.00 часа в НУФИ. В организацията на честването участва и културното министерство. Поканени са много гости и бивши възпитаници на училището.

Другата културна проява в Широка лъка е свързана с отбелязването на 180 години просветно дело в селото и ще се проведе на 11 май. Председател на организационния комитет е кметът Николай Мелемов. Директорката на училището Маруся Бочукова обясни, че образователното дело в селото е започнало през 1832 г. в частна къща, а през 1834 г. продължава в Килийното училище. Днес в ОУ „Никола Йонков Вапцаров” учат 80 ученици. По време на празника ще има шествие на учениците по селото и ще бъде представена и Лятната театрална школа. Над 200 гости ще уважат тържественото честване, което ще се превърне и в празник на селото, защото 180 години е достолепна възраст, обяви още Бочукова.

Организаторите на двете значими културни събития канят смолянчани и гости да ги посетят.

Вирни се горе