Серафимовци се поклониха пред родното място на легендарния полковник Владимир Серафимов

Серафимовци се поклониха пред родното място на легендарния полковник Владимир Серафимов

Група от с. Полковник Серафимово, водена от кметския наместник Михаил Василев, посети родното място на легендарния полк. Владимир Серфимов – с. Свежен, община Брезово. Поканата за гостуването беше отправена от кмета на селото Валентин Дойчинов. Поводът беше 152 години от рождението на славния пълководец на 21-ви Следногорски полк и 100 години от Балканската война. С групата пътуваха известният историк Андрей Печилков, от който през далечната 1975 г. свеженци разбират, че от тяхното село е освободителят на Родопите и Катя Сулинаджиева от Историческия музей.

В центъра на Свежен е издигнат паметник на полк.Серафимов, а признателни серафимовци са поставили мраморна плоча, която е запечатала за поколенията заветните думи: “Няма да отстъпя тези села, в които вчера ме посрещнаха като освободител!” Групата поднесе цветя и венци пред плочата и паметника и с минута мълчание и на колене почете паметта на храбрия офицер.

Отидохме до родната му къща, която свеженци грижливо поддържат. Още стоят надписите с имената на дъщерите на полк.Серафимов, изрязани с нож. Виждат се и дупки, през които се е стреляло по турците. Вътре има и скривалище. В него се е укривал и Васил Левски, който е трети братовчед на бащата на Серафимов, даскал Гено. Бойният и несломим дух на полковника сякаш не е загубен през годините. Още повече, че родното му село е дало над 100 жертви в борбата с поробителя сред които е и баща му. Къщата вътре се нуждае от реставрация и ще мислим да я включим в проект да я оправим и вътре, каза кметът Дойчинов.

Свеженци се гордеят, че са дали такъв герой, а още по-вълнуващо е, че двете села са побратимени. Празникът откри кметът Дойчинов, който приветства специално групата от Полковник Серафимово. “Скъпи свеженци, за мен е огромна чест и привилегия, че сме ваши гости. Радвам се, че подновихме нашите връзки! Горд съм, че съм назначен за кметски наместник, когато честваме 100 години от Балканската война. Ние свързваме тази дата с името на полк.Владимир Серафимов, освободителят на Родопите, който е ваш съселянин. Позволете ми да ви поканя на 21-ви октомври на връх Средногорец, Родопската Шипка, когато ще честваме тази бележита годишнина. Желая ви здраве и добри бъднини!”, каза в словото си пред свеженци Михаил Василев.

С вълнение Андрей Печилков разказа как е дошъл в Свежен през 1975 г., за да търси къщата на полк.Серафимов. Хората от него са научили какъв велик българин е роден в тяхното село. С помощта на местни хора откриват къщата и се ориентират по това, че дъщерите на полковника с ножче са изписали имената си. Печилков припомни, че през 1932 година Аламидере е преименувано на Полковник Серафимово. “Гордейте се, че тук е роден един велик българин, благодарение на който Родопите са се освободили! Нека да помним неговото свято дело, защото това ни прави българи!”, каза още Печилков. Неговото емоциално изказване беше посрещнато с ръкопляскания. Тръгвайки си от родното място на полк.Серафимов и гостоприемството на свеженци се почувствахме горди, че България е имала такива герои, готови да жертват всичко в името на свободата. Това ни дава самочувствие на българи, въпреки трудното време в което живеем.

Вирни се горе