Семинар на тема „Годишна отчетност за 2013“ се проведе в Териториално статистическо бюро Смолян

Семинар на тема „Годишна отчетност за 2013“  се проведе в Териториално статистическо бюро Смолян

По съвместна инициатива на Териториалното статистическо бюро – гр. Смолян и Съюза на счетоводителите – гр. Смолян проведоха семинар на тема „Годишна отчетност за 2013 година“. Семинарът беше открит от директора на ТСБ – Смолян инж. Николай Славов, след което той накратко представи резултатите от дейността на нефинансовите предприятия в област Смолян през 2012 година.

На семинара присъстваха счетоводители на нефинансови предприятия и бюджетни организации, както и експерти от ТСБ – Смолян.

Целта на семинара беше участниците да се запознаят с организацията на отчетността през 2013 г., евентуалните проблеми и грешки. Два са начините за подаване на годишните отчети: по електронен път в Информационна система „Бизнес статистика” на НСИ, като в този случай се изисква електронен подпис, или на хартиен носител заедно с годишните данъчни декларации в офисите на НАП. Всички лица, които нямат задължение за подаване на годишна данъчна декларация за 2013 г., но са длъжни да представят Годишен отчет за дейността си през 2013 г. или декларация за неактивност съгласно чл. 20 от Закона за статистиката, подават отчет (декларация за неактивност) в Информационната система „Бизнес статистика“ или в съответното ТСБ на хартиен носител. Срокът за подаване на годишните отчети за дейността на данъчно задължените лица по Закона за корпоративното подоходно облагане е до 31 март, а за лицата по Законa за данъците върху доходите на физическите лица – до 30 април. На семинара бяха разгледани и много други въпроси, касаещи текущата (месечна и тримесечна) статистическа отчетност, както и съвместната работа между статистици и респонденти. И двете страни изразиха задоволство от проведената среща и изразиха мнение, че подобна инициатива е била необходима и че в бъдеще е добре да се организират и други срещи.

Вирни се горе