Семинар на тема:“Финансови възможности за устойчиво управление на горите в НАТУРА " се проведе в Смолян

Семинар на тема:“Финансови възможности за устойчиво управление на горите в НАТУРА " се проведе в Смолян

Семинарът се проведе на 16 май, 2012 г. в рамките на проект “Изграждане на капацитет за устойчиво управление на горите в зоните от Натура 2000 в област Смолян”. Семинарът бе насочен основно към служителите в горския сектор от района на Област Смолян, а именно служителите на РДГ – Смолян, Южноцентралното държавно предприятие, държавните горски стопанства от района и частните горовладелци.

Основните теми, засегнати в семинара бяха свързани с разнообразяване на източниците на приходи от горите, стратегии за използвaне на горите в защитените зони от НАТУРА 2000 и финансови инструменти на ЕС за финансиране на инициативи в горския сектор.

Лектори на семинара бяха експерти от България, Германия и Гърция.

В рамките на семинара горите бяха разгледани като източници на разнообразни екосистемни услуги, като осигуряване на чист въздух, възможности за отдих, рекреация и туризъм, водозадържащи и водопречистващи функции, антиерозионни функции, функции по опазване на биоологичното и генетичното разнообразие и др. Бяха представени примери, в които горите се използват за източник на икономически ползи, като фокусът бе изместен от дърводобива към по-разнообразни, нови възможности, вкл. екотуризъм и ползи от гори, в границите, на които има водоизточници. Някои от лекторите представиха научни изследвания и разработки, които интегрират целите на НАТУРА 2000 с целите на съвременното икономическо устойчиво горско стопанство.

Като вариант за компенсиране на загубите от намаления дърводобив от гори в НАТУРА 2000, бяха разгледани финансовите инструменти на ЕС за подкрепа на проекти, свързани с опазване на биоразнообразието в горите. Проект “Изграждане на капацитет за устойчиво управление на горите в зоните от Натура 2000 в област Смолян” е съвместна инициатива на Фондация «Евронатур», Германия и СНЦ «Зелени Балкани», одобрена и финансирана от Министерство на околната среда на Германия (BMU) чрез Федерална агенция по околна среда на Германия (UBA) и Федерална агенция за опазване на природата на Германия (BfN).

Вирни се горе