Семейство остана без дом след пожар

 Семейство остана без дом след пожар

„Цял живот съм се трудил, за да си направя дом. Сега започвам от нулата”, казва съкрушен Кирил Ставракев от родопското село Левочево

„50 години труд отидоха на вятъра. Останах с един кат дрехи на гърба си”, казва през сълзи Кирил Ставракев /68 г./ от родопското село Левочево, чиято къща пламна преди десетина дни. Огънят изпепели покрива и цялата покъщнина на родопчанина. От втория етаж, на който той живее, са останали само стените. Сега семейството се е пренесло в съседна къща на роднини и всеки ден изнася остатъците от изгорелите вещи на боклука.

„Цял живот съм се трудил, за да си направя дом. Сега започвам от нулата”, казва съкрушен Ставракев сред обгорелите греди и зейналия покрив на дома му. Имуществото на първия етаж, в който живее сестра му, също е повредено от огнената стихия и водата от гасенето. Хора от селото носят храна на семейството, за да преживява. Местните помагат и в разчистването на опожарения дом, от който са останали само две пружини за леглата и обгорели стара шевна машина и готварска печка. Къщата не е била застрахована.

Според собственика причината за пожара е токов удар, който запалил ел.таблото на втория етаж. „В деня на пожара тук нямаше никой, но екипи на ЕВН многократно включвали и изключвали тока, заради ремонти. Нямало е нищо включено в къщата, а и инсталацията ми беше перфектна. Най-вероятно волтова дъга е запалила етажното табло. От ЕВН ми казват – докажете, че това е причината за пожара, но как, след като всичко е изгоряло”, пита Кирил.

Той е бил рентгенов лаборант в болницата, но от 15 години се занимава със строителство. Слави се като един от честните и скромни хора в селото. Съпругата му Йорданка е медицинска сестра в детско отделение в болницата в Смолян. „Цял живот съм бил горд човек, никога не съм се молил за нищо, сега гордостта ми се смачка, плаче ми се”, нареждаше той.

Съседи казват, че ако огънят е лумнал през нощта, щели да се запалят още 5 къщи наоколо, които са в непосредствена близост до изгорелия дом на Ставракеви. Бързата намеса на огнеборците е предотвратила разрастването на пожара. Сега семейството се надява на помощ, за да може да покрие къщата си и обзаведе поне една стая за зимата. Кметът на община Смолян Николай Мелемов се ангажира пред „Преса” да изпрати комисия и да подкрепи ремонта на изгорелия дом.

Вирни се горе