Село живее в ужас-всяка махала си имала по стръвница

Село живее в ужас-всяка махала си имала по стръвница

Местните недоволстват,че няма кой да ги защити от озверелите и гладни мечки.

Хората в смолянското село Кутела са в шок след кървавия инцидент, разиграл се по сред бял ден в понеделник. Селото е в траур след смъртта на 65 годишният Никола Шиков, разкъсан от озверяла стръвница. Инцидентът се разиграл около обяд в гъсталак на метри от табелата за края на селото. Човекът скоро се пенсионирал след почти 30 години работа във високопланинската хижа”Преспа”. Там бившият хижар успял да се опази невредим от многобройните хищници, бродещи из непристъпните планини край туристическата станция, кацнала на 1790 м.надморска височина. Загинал обаче по ужасен и злокоблен начин на метри от дома си. И то малко животно,на не повече от две-три години, с лапи около 13см., както установили по-късно разследващите. Главата на човека била обезобразена до неузнаваемост, липсвали части от гърба, а цялото тяло било раздрано и нямало място без следи от мечите нокти

Още миналата година гладните животни се престрашили и започнали да слизат и до центъра на селото. Катурнали 6-7 кошера и отмъкнали едно животно. С всяка година обаче стават все повече и все по-безстрашни. Смъртта на Шиков е първия подобен случай, но миналата година човек от чепеларското село Богутево се размина на косъм от смъртта. След ръкопашна бикта с мечката, дърварят лежа две седмици с разкъсано лице и десетки шевове.

Никой не знае обаче нито колко на брой са мечките, бродещи из околните баири, нито колко от тях са стръвници. Местните казват ,че са виждали и обикновената кафява мечка и черната карпатска, която по време соца била докарана в ловното стопанство „Кормисош”.

Местните са категорични, че няма жител на красивото родопско селце, който да не е имал „меча среща” , а спомените от нея да са останали за цял живот. Хората вече са толкова наплашени, че са готови дори да блокират основния път между близкото село Момчиловци и Смолян, за да им се помогне.Те настояват държавата да ги защити., защото не можело животните да бъдат по-ценни от хората… Според шефа на Регионалната дирекция по горите инж.Асен Карабов, в горите край Смолян бродят 224 мечки. Това са данни от последното преброяване на дивеча тази пролет. Местната и държавна власт ще търсят решение на проблема, като ще се инициира и специална среща в МОСВ, което единствено разрешава отстрела на кафява мечка. Пред министерството на Земеделието и храните ще се поискат спешни мерки за намаляване на мечата популация в района, в който спороед експерти живеят 1/3 от представителите на вида в България.

Вирни се горе