Село Чокманово изпрати със сълзи и хризантеми дъщерята на Бисер Киров

Село Чокманово изпрати със сълзи и хризантеми дъщерята на Бисер Киров

Входът на църквата “Св. Богородица” бе претрупан от букети цветя от градините на Чокманово в памет на Венциноса. Хората от опечаленото село се сбогуват с нея вътре в църквата, прекръствайки се до белия й ковчег, отрупан в рози и хризантеми. Цялото село Чокманово изпрати Венциноса фон Койдел в последния й път. В 14 часа в родопското село Чокманово започна погребението на Венциноса фон Койдел. Последният път на дъщерята на Бисер Киров в гробищния парк на родното му село бе обрамчен с бели и червени хризантеми.

Цялото село изпрати дъщерята на известния ни бард със сълзи в очите,пише 24 часа.

“Никой не заслужава детето му да си отиде преди него”, плачат възрастни родопчанки.

Тъжният ритуал се води от кметския наместник, трима свещеници и църковен хор от Смолян.

“Никога не съм си представял, че тук ще ви събера”, каза покрусен с пресъхнали очи пред ковчега на дъщеря си големият ни певец Бисер Киров.

В словото си, преди да изпрати дъщеря си, той описа Венциноса като човек, “който пръска светлина, предан до смърт на приятелите си и безумно обича България”.

Бардът сподели съкрушен, че е несправедливо тя да си тръгва първа от семейството, но това е лична мъка. “Слава на това невероятно оптимистично същество”, каза певецът. Той завърши с думите, че винаги в Чокманово ще се усеща нейният дух, както се усеща духа и на предците тук, заради което, където и да са по света, се прибират при корена си: “Чокманово е нашият Йерусалим”

Венциноса фон Койдел почина на 42 години на 13 септември в Берлин.

Това беше тежка борба с една тежка болест, която смятахме, че тя може да превъзмогне. Но тя се оказа по-силна. Тя се бори от 3 години, но всичко бе в рамките на нормалното и мислехме, че е победила болестта. И че ще ѝ се размине. Тя си отиде буквално за три дни”, поясни Бисер Киров.

В България за последно Венциноса е била преди 3-4 месеца.

Вирни се горе