Села и махали в Смолянско без ток

Села и махали в Смолянско без ток

Без електрически ток в Смолянска област тази сутрин бяха над 40 селища и махали, вследствие на обилните снеговалежи и аварии, причинени от паднали дървета.

По-късно компанията “ЕВН България електроснабдяване” съобщи, че в областта без ток са 23 малки населени места, в това число и махали. Общо около 1000 клиенти нямат електрозахранване в домовете си. Няма по-голямо населено място, което да е останало без ток.

Авариите са възникнали във високопланински райони, главно заради паднали дървета върху електропроводи, уточниха от ЕВН.

За отстраняването на авариите работят екипи; ситуацията остава усложнена заради падналия сняг, посочиха от компанията.

На осветление с фенери е започнал денят на националния референдум в секциите в шест села в общините Златоград, Рудозем и Доспат, в които също е прекъснато електроснабдяването поради аварии, причинени от снега, съобщиха от РИК-Смолян.

Валежите в цялата Смолянска област са спрели.

Температурите са между минус 4 и минус 10 градуса. Според синоптичната прогноза днес ще бъде с разкъсана облачност, но студено. В Смолян продължава разчистването на паднали клони и дървета от тежкия сняг.

Проходими при зимни условия са пътищата в общините Смолян, Чепеларе и Мадан. Пътните настилки навсякъде са заснежени и частично заледени.

На редица места са въведени ограничения: всички автомобили трябва да се движат задължително с вериги, товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите “Рожен”, “Пампорово”, “Превала”, “Печинско”, пътищата Смолян – Турян, Смолян – Мугла, кварталите на Смолян — “Каптажа”, “Езерово”, “Смолянски езера”, високата зона на Чепеларе и високопланинските села на община Мадан.

В трите общини няма затворени пътища и непроходими участъци, но е затруднено е движението по пътя Смолян – Мугла.

Вирни се горе