Секретарят на община Смолян Момчил Николов откри празника на Момчиловци

Секретарят на община Смолян Момчил Николов откри празника на Момчиловци

Момчиловци отбеляза традиционния си празник в деня на Св. равноапостоли Константин и Елена. Събитието започна с тържествена света Литургия в едноименния храм в селото, след което имаше и благословена трапеза. „Магията на Момчиловци отдавна е прехвърлила родните граници, за да стигне и до Азия, където киселото мляко с марка „Момчиловци” се е превърнало в един от най-търсените продукти на китайския пазар”, посочи в приветствието си към хората секретарят на община Смолян Момчил Николов. Той припомни, че Момчиловци, уважавайки миналото си, търси и намира нови европейски измерения, защото като уникално европейско селище е удостоено със златен печат, а славата му достига до Брюксел.

„Момчиловци е сред живите селища в нашата община, защото хората остават в него.Трудно е човек да си тръгне оттук и не само заради природата, а най-вече заради духа на селото, съхранените му културни, родови традиции и християнски ценности”, каза още Николов. От името на кмета Николай Мелемов, той пожела на хората перспективите за развитие на селото да се разширяват, да расте инвеститорския интерес към него, да се пълни с туристи през всички сезони, а жителите на Момчиловци да ги посрещат с прочутото си гостоприемство

„Да посрещнем празника със самочувствие и достойнство. Нека си пожелаем да осигурим благополучие на домовете и семействата си, сърцата ни да са отворени за човечността и да имаме по-добри бъднини. Честит празник, бъдете живи и здрави”, каза при откриването на събитието кметицата на селото Мария Никова. Празникът уважиха общински съветници, гл.финансист на община Смолян Венера Аръчкова, шефът на дирекция „АИО и ОМП” Емил Дурсев, кметове на кметства и много гости.

Събитието продължи с празнична програма, в която участваха самодейните състави при читалище „Светлина”, талантите от ОДЗ „Изворче”, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”, Ивелина Делева, Георги Мадански и Петър Петканов, Здравко Мандаджиев и оркестър „Сияние”.

По традиция празнуват и юбилярите. Тази година те са от набор 1964 г.

Вирни се горе