Сдружение „Родопски хайдути” участва във възстановката на събитията от Априлското въстание в Батак

Сдружение „Родопски хайдути” участва във възстановката на събитията от Априлското въстание в Батак

Тази година се навършват 137 години от избухването на Априлското въстание. В рамките на 15, 16 и 17 май в Батак се провеждат редица инициативи за отбелязването на годишнината от кървавите събития. В тази връзка членове на Сдружение „Родопски хайдути”-Смолян /Пловдив участваха на 15 май 2013 г. във възстановката на събитията по обявяването на Априлското въстание, съобщи Манол Ружинов – председател на Сдружение „Родопски хайдути”-Смолян.

„Участието ни бе част от инициативата „Обединени за Батак” подета от нас преди 2 години , заедно с много други патриотични клубове от страната”, посочи Ружинов. Следобяд на 15 май, възстановката започна с Литийно шествие от центъра на Батак до местата, за които историята напомня за масовите кланета /Богдановия хълм и Беглишкия харман/.

От 17.00 ч започнаха и самите възстановки на битката от Априлкското въстание, като това е начинът на родолюбивите и патриотични организации да почетат паметта на жертвите от Априлското въстание. „Не трябва да се забравят трагичните събития, които са се разиграли след Априлското въстание, затова нека в тези дни да си спомним и да сведем глава пред стотиците жертви за национално освобождение”, призова Манол Ружинов.

Вирни се горе