Сдружение „Родопски хайдути“ дари паметна плоча на планинското село Борово, започна и изграждане на параклис в Дряново

 Сдружение „Родопски хайдути“ дари паметна плоча на планинското село Борово, започна и изграждане на параклис в Дряново

Сдружение „Родопски хайдути“ дари паметна плоча на планинското село Борово, започна и изграждане на параклис в Дряново

Сдружение „Родопски хайдути“ дари паметна плоча на планинското село Борово, съобщи председателят на сдружението Манол Ружинов. Поредната патриотична инициатива бе предприета през почивните дни в родопското село Борово, община Лъки, където група родолюбиви българи, начело със зам.-председателя на сдружението Георги Касабаджаков дари на жителите на село Борово паметна плоча на поп Мартин и Вълчан Войвода. „Датата на поставянето на паметнта плоча не е избрана случайно – на 7 септември т.г. се навършват 110 години от заселването на село Борово с българи“, отбеляза историческия факт Манол Ружинов. Плочата е в памет на поп Мартин и Вълчан Войвода, след предварително съгласуване с местните жители и главно с историка Игнат Бедров.

При поставянето на мемориала в центъра на селото участваха жители на населеното място, местната фолклорна група, както и младите хайдути, облечени в автентични народни носии. Слово за живота и делата на поп Мартин и Вълчан Войвода, както и за самия процес на заселване с българи в Борово, произнесе зам.-председателят на сдружението Георги Касабаджаков. След това плочата беше открита с гайди и мирис на черен барут. В същото време паралелна група от членове на Сдружение „Родопски хайдути“, водена от Димитър Чавдаров, се погрижиха за доставката на материали за параклиса „Св.Георги“ над друго родопско село – Дряново. „С този акт на практика Сдружение „Родопски хайдути“ даваме началото на изграждането на божия храм. На следващия ден 8 човека започнаха работа по обособяване на мястото за строежа, а следващата стъпка ще бъде наливане на основата и започване на градеж на параклиса“, посочи Манол Ружинов. По думите му, кметът на с. Дряново, Нели Узунова, заедно с местни жители от самото село съдействат изцяло за изграждането на параклиса като броят на желаещите постоянно расте. Ружинов добави, че засега са осигурени всички материали с подкрепата на няколко фирми и физически лица, които ще бъдат записани след изграждането на параклиса за пример и спомен за поколението напред. Въпреки това не спира инициативата за набиране на средства за осъществяване на идеята в името на българското православие.

Членовете на Сдружение „Родопски хайдути“ останаха приятно изненадани от факта, че при тях са постъпили запитвания от още няколко родопски села за изграждането на местни молитвени храмове. „За това ще се търси вариант за разгръщане на финансирането за изграждане на повече параклиси в родопските села, които нямат свои молитвени места, а наред с това ще продължи и инициативата за поставяне на паметни плочи на велики родопчани, отдали живота си в името на България!“, заключи Манол Ружинов. Изпраща Манол Ружинов – председател на Сдружение „Родопски хайдути“ .

Вирни се горе