Паметна плоча на гайдаря Стефан Захманов откриха на Петровден в Соколовци

Паметна плоча на гайдаря Стефан Захманов откриха на Петровден в Соколовци

По стара традиция на Петровден хората се събират край бащиното огнище, за да засвидетелстват своята любов към родния край. В много населени места в община Смолян кметствата организираха празници по случай Петровден. Тази година на празника в смолянското село Соколовци отбелязаха и 110-тата годишнина от рождението на именития гайдар Стефан Захманов.

Празника започна с тържествена Света литургия и благословена трапеза в църквата “Св.Петър и Павел”. Кметът на селото Мария Шукерова откри официално Петровден,а жителите и гостите на родопското село бяха поздравени от областния управител инж.Димитър Кръстанов и Зам.-кметът Марин Захариев.

Тържеството продължи с филм за прочутия соколовски кабагайдар Стефан Захманов, прославил не само своя род и роден край, но и България със своята дарба да омагьосва хората и умението да свири на гайда.

Сдружение „Родопски хайдути” дари паметна плоча на Стефан Захманов, по повод годишнината.

Плочата бе открита от кмета на селото Мария Шукерова и председателя на сдружението Манол Ружинов.

"Хубаво е да си припомняме историята и да се учим от тези хора, които са оставили светла диря след себе си",каза Ружинов.

Празничната програма продължи с изпълнения на самодейни състави от читалище “Светлина” -село Момчиловци и народно веселие, което по традиция продължи до късно през нощта.

На празника присъстваха близки и роднини на именития гайдар,жители и гости на селото, кметът на село Момчиловци Мария Никова,общинските съветници от ГЕРБ Марияна Сивкова,Стефан Събрутев и Атанас Устабашив от БСП.

Повече подробности – виж видео!!!

Вирни се горе