Сдружение „Нови хоризонти” е сред най-активните нестопански организации в област Смолян

Сдружение „Нови хоризонти” е сред най-активните нестопански организации в област Смолян

Сдружение „Нови хоризонти” е сред най-активните нестопански организации в област Смолян, а основната дългосрочна цел на сдружението е да помага на жителите в областта да разбират и да бъдат пълноценни и дейни участници в процесите и развитието на европейската общност, към която всички ние принадлежим. В организацията членуват на доброволен принцип над 120 човека.

През януари 2009 СНЦ «Нови хоризонти» получи сертификат за «Медиатор между граждани и местна власт», издаден от Фондацията за реформа в местното самоуправление (ФРМС), а от същата година е активен партньор на Асоциация Прозрачност без граници, с които провежда системно наблюдение на изборния процес и следи „Индекс на местната почтеност“.

При осъществяването на дейността си СНЦ “Нови хоризонти” се радва на партньорството и подкрепата на много учебни заведения, НПО и общински администрации от региона на средните Родопи, съвместно с които сдружението е работило в различни етапи от развитието си. Разчита също на организации от други части на България, както и на такива от останалите страни – членки на ЕС.

Към сдружението функционира информационен център “Европа Директно”, който е част от европейската мрежа Europe Direct, с над 500 центъра, към Главна дирекция „Комуникации” на Европейската комисия.

Европейският информационен център „Европа Директно” отвори врати в Смолян в началото на 2008 година. Неговата главна мисия е да разпространява на местно ниво информация за ЕС и комуникира европейските приоритети сред гражданите на област Смолян. В различни информационни събития на центъра годишно участват над 3 000 човека.

Целта на „Европа Директно” (EUROPE DIRECT) е да помага на гражданите в намирането на търсената от тях информация за правото, политиките и институциите на Европейския съюз, да съдейства за засилване на дебатите по въпросите на европейската интеграция чрез организиране на събития и дискусии и да предоставя възможност на обществото за обратна връзка с европейските институции.

Дейността на Европа директно е насочена към местната общественост като цяло, но има по-специален фокус към целеви групи, които са:

  1. Деца, ученици, студенти и младежи до 35 годишна възраст.

Младите хора в област Смолян трябва да познават много добре европейските ценности, политиките, и възможностите, които ЕС им предлага, защото тяхната информираност и осъзната гражданска активност са изключително важни за начина, по който страната ни ще се справя с предизвикателствата на евроинтеграцията.

  1. Учители и представители на образователните и обучаващи институции и читалищата в областта.

Те самите споделят нуждата да познават по-добре постиженията на европейската интеграция, за да са в състояние да предадат на учениците си европейските ценности, развивани в продължение на повече от половин век, и да им покажат възможностите, които дава членството ни в него. Преподавателите са изключително важни за бъдещето на обществото ни, тъй като от тях се очаква да формират утрешните граждани на страната.

  1. Граждански организации, бизнес представители, местни и регионални власти, журналисти, пенсионери и други групи от обществото.

Екипът на Европа директно използва различни начини за достигане до аудиторията си – издава собствени информационни материали, както и разпространява богата колекция брошури, книги и справочници, издадени от службите на Европейската комисия, организира и провежда семинари с местни и чужди лектори, провежда публични дебати по актуални теми, ежегодно организира Ден на отворените врати, когато цялата библиотека на центъра отива на оживено място в града или в населените места от областта и популяризира полезни идеи и съвети сред гражданите. Друг интересен подход, който прилага Европа директно, е обявяването на конкурси за мини-проекти по различни европейски теми. На конкурсите се явяват младежки групи, но и други организации, а центъра, освен че финансира най-добрите идеи, помага и методически при изпълнението им.

Най-интересните мини-проекти от последните няколко години са:

2012

• „Пътешествие из Европа”, реализиран от: СОУ „Княз Борис I” с.Старцево

• „Младежи и възрасти – обединени в Европа чрез традиции и култура” – кулинарно състезание с игри и презентации, реализиран от: клуб „Родопски скаут”, пенсионерски клуб Смолян, Общинска организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса.

2013

• „Забавление в Европа” – летен празник за децата инвалиди, реализиран от: Младежки православен център „Чисти сърца”

• „Европейски дни на наследството” – презентации за ЕС и издаване на тефтер „Българските културни ценности, споделени с европейските граждани”, реализиран от: РИМ „Стою Шишков”

• „С игри да научим гражданските си права”, реализиран от: 2-ро ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”

• Ученически вестник „Лидер”, реализиран от: ученици от ГПЧЕ „Иван Вазов”

• „Малките граждани на Европа”, реализиран от: ученици 6-то ОУ

2014

• „За усмивките на Европа”- Правото на здравеопазване в ЕС и откриване на детски демонстрационен кабинет „Дентално здраве”, реализиран от: РЗИ Смолян

• „2014 – Година на гражданите в обединена Европа” – кулинарно шоу с игри и презентации, реализиран от: клуб „Родопски скаут”, пенсионерски клуб Смолян, Общинска организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса.

• „Ваканция в музея” – ежегодна лятна детска работилница, реализиран от: РИМ „Стою Шишков”

• „Европейските ценности през погледа на детето”, реализиран от: ОУ „Стою Шишков” с. Търън

• Издаване на брошура „ Права и задължения на детето в ЕС”, реализиран от: Младежки православен център „Чисти сърца"

2015

• Празничен концерт, по случай Деня на Европа, реализиран от: Пенсионерски клуб кв. Устово

• „Заедно сме силни и добри”, реализиран от: СОУ „Княз Борис I” с.Старцево

2016

• “Дa cмe cигypни в ceбe cи” – обучение по пожарна безопасност с членове от Съюза на инвалидите, реализиран от: Mлaдeжĸи дoбpoвoлeн oтpяд пpи PC Πожарна безопасност – гp. Cмoлян

• “Минало и бъдеще сега” – информационна кампания и набиране на средства за създаване на зеленчукови градинки в дворове на самотни, възрастни хора, реализиран от: Неформална група от ученици „Bright Future”

Гледайте този четвъртък екипа на Европейският информационен център “Европа Директно” – гост в предаването “На фокус” по Телевизия "Фотон-К"!

Вирни се горе