Съживиха образа на Маршала в читалище „Орфееви гори“

Съживиха образа на Маршала в читалище „Орфееви гори“

Една проява от културния календар на община Смолян в райковското читалище „Орфееви гори“/Смолян/ показа за съвременна поука кое е най-ценното у човека – професията и постът му, или характерът и добродетелите. Честването на 100-годишнината от рождението на Стефан Георгиев Бадев – Маршала показа също колко разнородна публика може да го харесва и помни, да разказва живи спомени с него или негови анекдоти.

Годишнината неслучайно даде старт на новооформената зала № 2 в читалището, освен другите две: големият салон и камерната зала. Първата проява изпълни тази придобивка, включително и с правостоящи. Дъщерята на Маршала Валя със сина си, снахата Мария с дъщеря си и със сина си, който носи на дядо си цялото име, родственици, колеги, съседи, приятели, общественици, заедно с народния представител Дора Янкова, зам.-областния управител Владимир Гърбелов, общински съветници, изпълнители на любимата му песен „Видях два бука, прегърнати в гората“ и много разказани спомени от колеги, подчинени, наказани и похвалени от Маршала, съживиха образа му. Може да се определи като уникален катаджия – хем строг, хем добър, хем стряскащ, хем уважителен, хем наказващ, хем прощаващ, хем краен, хем справедлив. Без компромис към рушветите и хвалбите. Което си спомниха познаващите го и предизвика сълзи в очите на дъщеря му.

Защо впечатли неговата 100-годишнина, годишнина на обикновен служител? Защото в живота му има нещо необикновено, което се помни и препредава на новите поколения служители на КАТ и на днешни шофьори, някои от които не биха се вяснали сега пред очите му. Той единствен имал правото да наблюдава с бинокъл, да улавя с него и да глобява нарушителите по пътя от Соколовци до Рожен. В тази отсечка е известен Маршаловият завой. Той твърдял, че редът и дисциплината на пътя са повече от работа, повече от закон. Те са живот!

В словото си секретарят на читалището Цеца Илиева определи Маршала като неподкупна и силна личност. Роден е на 7 август 1919 г. в сплотеното семейство на Георги и Василка Бадеви с трима сина и четири дъщери. Той е седмото дете. На 12 години остава полусирак без баща и започва сам да „пробива“ пътя за живота си. Учи в Райковската гимназия, където получава и прякора Маршала от своя съученик Сава Попсавов от с. Момчиловци, оприличил ученическата му фуражка на подобна на съветски маршал. В гимназията пише стихове и изпраща в сп. „Българска реч“. Членува в РМС. Заподозрян, че разпространява прогресивна за времето си литература, е изключен от училище. През 1941 г. постъпва в армията. Участва в Отечествената война като военен шофьор в щурмова дружина. Победата над фашизма го сварва в Австрия. Завръща се у нас с медал и значка на Първа българска армия. След войната, посочи Цеца Илиева, в Райково става член на шофьорската кооперация „Родопски транспорт“ и член на шофьорската организация „Стоп“.

Започва работа в системата на МВР през 1948 г. като шофьор на старшинска длъжност. По-късно получава званието лейтенант, тъй като по онова време той е с най-високо образование. Бил е автоконтрольор, а след това началник група КАТ и зам.-началник “Пътен контрол“ до пенсионирането си през 1975 г. Той продължава да работи още 16 години в КАТ като нещатен контрольор до 1991 г. За кратко е главен редактор на издаваното по онова време списание „Безаварийко“.

За добра служба многократно е награждаван с отличия на Министерството на вътрешните работи. Носител е на званието „Почетен служител на МВР“, а за 85-годишния му юбилей и за цялостната му служба министър Петканов го награждава през 2004 г. с Кортик с личните му инициали. Наградите му бяха изложени в залата, както бе подготвена и фотоизложба.

Със съпругата си Здравка имат син Георги , дъщеря Валя и четирима внуци. Внукът му, носещ цялото му име Стефан Георгиев Бадев, благодари на всички участници в паметната среща и прочете саморъчно написана от Маршала автобиография, предоставена от архива на МВР- Смолян, както и предложение за повишаване в звание майор, предложение да бъде назначен за зам.-началник на отделение „Пътен контрол“ и др. От автобиографията става ясно, че Маршала е имал и други изяви като ученик – да участва във въздържателно и туристическо дружество, да е член на литературен кръжок и др.

По майчина линия Стефан Бадев – Маршала е от рода на известния в миналото Ташо Герджик Кехая като голям родолюбец, църковен ктитор и ятак на капитан Петко Войвода. От името на родствениците поздравление прочете председателят на Родовия комитет Костадин Чаталбашев. Той обяви, че поздравът е написан от най-възрастната родственичка, първата братовчедка на Маршала Елена Анастасова Бадева, която е направила и родословното дърво. Тя определя чичо си като герой от одисея и пожелава личният му пример да намери приложение в днешно време.

Костадин Чаталбашев благодари на читалището и на всички, които са помогнали да се осъществи тази паметна вечер. Близките на Маршала поканиха всички на изобилно подготвен коктейл в негова памет и чест. Той си отиде 92-годишен през 2011 г.

Росица Примовска

Вирни се горе