Съюзът на инвалидите в Смолян покани на мартенски празник своите дечица-членове

Съюзът на инвалидите в Смолян покани на мартенски празник своите дечица-членове

Веселия, добри пожелания, радостни песнички и мартенички съпровождаха празника на децата от Съюза на инвалидите в Смолян. За вкусната почерпка се погрижиха благодетели. Председателката на Съюзната организация в Смолян Захаринка Савчева поздрави децата, дошли заедно с родителите си на празника в заведение „Пекарна“, и им пожела да са здрави и послушни. Учителката по музика Соня Цветкова представи презентация-легенда за мартеничката и хан Аспарух, който казал: “Тук ще бъде България!“.

В ролята на Баба Марта председателката на Съюза на слепите в Смолян Теменужка Миткова разказа за пътя на преждата, от която се правят тези български символи. През месец март те пътуват като мил поздрав от България по целия свят – там, където имаме сънародници. Малко съвременни деца са виждали стадо овце, но Теменужка им разказа – от стриженето на вълната, през прането, чепкането, влаченето, преденето на хурка до… боядисването и направата на мартенички. Децата се радваха, а и родителите също, да получат много на брой от тези красиви български символи, направени от съюзни членове и приятели. Ученик от Техническата гимназия също върза на всички присъстващи мартенички.

Както на всеки празник, тук бяха и деца от Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“. Тони, Дани и Лени подариха на приятелите от Съюза на инвалидите подаръчета, които могат да се ползват ежедневно в училище.

Росица Примовска

Вирни се горе