Съвместен лагер между членовете на младежките доброволни противопожарни формирования на Смолян и Зул

Съвместен лагер между членовете на младежките доброволни противопожарни формирования на Смолян и Зул

В Смолян се проведе съвместен лагер между членовете на младежките доброволни противопожарни формирования на град Смолян и германския град Зул от 29.07.2017 г. до 06.08.2017 г. В него взеха участие 17 младежи от Германия и 19 – от България.

Посещението на германските млади пожарникари в Смолян не е за първи път и е в резултат на редица проекти между двете служби, като последно смолянските младежи им гостуваха там през миналата година, уточниха от смолянската полиция.

Реализираха се редица мероприятия дейности и игри, свързани с пожарникарската професия, подготвени от смолянските огнеборци и Младежкия доброволен отряд, с които да се осигури емоционалния престой на германците в родния ни град. Разгледаха пещерата „Голубовица“, направиха каньонинг в Гарга дере, гостуваха на читалището в с. Кошница, посетиха парк Амзово, очароваха се от гледката и спектакъла на Момчиловата крепост. Взеха участие в подготвената „Градска игра“ за опознаване на забележителностите на града ни.

По покана на кмета на община Смолян Николай Мелемов се осъществи среща, на която ръководителите от германската пожарна благодариха сърдечно за топлото посрещане, като в заключение споделиха, че се надяват връзките между двата града Зул и Смолян да продължат и за напред.

Осъществи се и среща с директора на РД ПБЗН комисар Симеон Цървуланов, на която двамата ръководители споделяха информация на професионално ниво.

Интересен момент на лагерниците беше нощувката в читалището на с. Кошница, където всички заедно спяха на туристически легла. Имаше и ден, в който всяко от германските деца, нощуваше в едно българско семейство.

От самото начало на лагера младежите бяха разделени на смесени групи. Възложена им бе задача до края на престоя си да представят „Пожарната през моите очи“. Усмивки породи и състезанието по готвене. Децата се справиха страхотно, полагайки усилия да сготвят най-вкусните гозби за пред журито.

Посещението на групата от Германия се осъществява благодарение на финансовата и логистична подкрепа на община Смолян.

Вирни се горе