До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си

Видът на осигуряването за самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на всяка година. Самоосигуряващите се лица могат избират как да се осигуряват. Това може да стане като изчислят осигурителните си вноски на по-висок процент и като се ползват от всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица, или да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят видът на осигуряването си, като подават декларация в компетентната териториална дирекция. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година същите не могат да променят вече избраният и декларираният вид осигуряване. Декларациите се подават в офиса на НАП лично или чрез упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

Самоосигуряващите се лица дължат ежемесечно осигуровки, които се внасят до 25 число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят (пример осигуровките за м.януари се внасят до 25 февруари). Вноските се плащат задължително по ЕГН на лицето, а не по Булстат.

Вирни се горе