Събират пръстови отпечатъци от персонала на болницата в Смолян, никой не казва защо

Събират пръстови отпечатъци от персонала на болницата в Смолян, никой не казва защо

Събират пръстови отпечатъци от служителите на Многопрофилната болница за активно лечение в Смолян, съобщи председателят на Районната лекарска колегия д-р Емилия Апостолова.

Тя обясни, че без никакви обяснения ръководството на лечебното заведение е разпоредило на завеждащите отделения по график да водят служителите си и да дават отпечатъци като престъпници. Лекарите и персонала на болницата искат да знаят защо трябва да дават отпечатъци, но никои не им дава отговор.

По думите на д-р Апостолова е дадено нареждане на началниците на отделения без обяснения. Тя е категорична, че подобно нещо се случва за пръв от построяването на лечебното заведение.

„Няма значение кому са нужни нашите отпечатъци, но е важно да се знае, че с действията си административното ръководство на МБАЛ – Смолян унижава персонала", обясни д-р Апостолова. Тя припомни, че съгласно Устава на БЛС трябва да се защитава правото на свободен и достоен труд на лекарите.

„Докато аз съм председател на РЛК – Смолян няма да се примиря моите колеги да се поставят в такива унизителни ситуации", категорична бе д-р Апостолова. Според нея случващото се в МБАЛ- Смолян е драматично и добави, че освен събирането на отпечатъците на лекарите е забранено да работят на друго място освен в болницата и дъщерното й дружество –ДКЦ. Така се създават прецеденти във възможностите за свободен труд на българските граждани.

„Ние сме изумени от случващото се в най-голямата болница в област Смолян", подчерта председателят на РЛК. Тя призова за спешна проверка за управлението на лечебното заведение, защото има съмнение за източване на средства, както и компетентните институции да се самосезират, защото данните, които се изнасят от колегията са сериозни.

Колегията няма никаква информация какви са икономическите анализи за 2010 г. „Болницата похарчи много пари за камери, компютърно оборудване, пръстови отпечатъци, компютъризация със съмнителна ефективност и луксозни фронт офиси и т.н., а за една година в болницата няма нито една медицинска апаратура", каза още д-р Апостолова.

Според нея в момента ДКЦ-то на болницата, което е нейно дъщерно дружество, ползва апаратурата, която е на лечебното заведение, с което се източват средства, защото техниката се амортизира. „Надявам се този път да ни чуят за нарушенията на изпълнителния директор", добави д-р Апостолова и обясни, че е сезирана Комисията за лекарска етика за драстичните нарушения според Кодекса за професионална етика.

Сезирани са и собствениците на болницата, които да направят проверки и да вземат мерки. РЛК – Смолян поиска също Министерството на здравеопазването да освободи ръководството на МБАЛ.

Вирни се горе