Събарят къща в златосградско село за незаконна надстройка

Събарят къща в златосградско село за незаконна надстройка

Съгражданите на собствениците с жива верига бранят дома им от ДНСК

Заплахата на ДНСК да събори къща в с. Долен (община Златоград, област Смолян) заради незаконно надстрояване, изправи местните на бунт срещу строителните власти, съобщи Нова ТВ.

От рано сутринта хората прииждаха пред дома на фамилия Камберови. Така, с телата си цялото село днес излезе да защитава събарянето на къщата. Те стояха с часове, въпреки че експертите от ДНСК дадоха отсрочка от два месеца за събарянето на етажа.

„Не са решили проблема с гетата, а ето къща каква голяма искат да я събарят. Няма да разрешим”, възмущават се местните.

Запитани, ако дойдат багери да събарят постройката, какво ще правят, хората повишават тона: „Няма! Никога! Смърт ще има тук, няма да даваме!”. „Лягам да умра но не давам да се кърти”, казва един от тях.

Първият етаж на къщата, в която се намира селската фурна, е построена напълно законно. През 2011 г. обаче фамилия Камберови предприема действия за надстрояване на втори етаж.

Заради необходимост от промяна на устройствения им план обаче, не им е издадена строителна виза. „От общината ни предупредиха да спрем строителството, но ние бяхме в такъв момент, че вече нямаше как”, казва съсобственик на къщата Светлана Петрова.

„Отдолу преустановихме работа. Нямаше как да стоим без покрив. Октомври месец в тези дъждове… Имаме вина, нека ни накажат с каквото е – глоби или каквото е. Но не да ни отнемат имота, защото няма къде да идем”, обяснява тя.

На място пристигна кметът на Община Златоград, който им обеща, че през периода, даден като отсрочка за събаряне, ще намери подходящ дом за трите семейства. „В Народното събрание да погледнат точно за такива обекти, които са търпими и не пречат на регулация. След плащане на една глоба, която естествено законодателят трябва да я определи, да бъде узаконен строежът”, коментира кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Вирни се горе