С водосвет на Кръстова гора започна новата духовна година на Неделното училище в Устово

  С водосвет на Кръстова гора започна  новата духовна година на Неделното училище в Устово

Мечтано. Божествено. Вдъхновяващо. Надеждно. Благословено място… Това са определения за Кръстова гора, където Неделното училище при храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян, кв. Устово, откри 9-ата си поред духовна учебна година. Водосвета за здраве и благополучие отслужи духовният наставник на децата свещеник Васил Маджаров. За този очакван с радост празник пристигнаха на святото място с два буса деца от двете групи в Неделното училище, майки на малките деца и хористки от храм „Св. Николай Чудотворец“, които подкрепиха децата в песнопенията им по време на водосвета.

В молитвите отец Васил призова Светия Дух да слезе и освети водата, „за да бъде тя за здраве, благословение и спасение на тези, които пият, потапят сe или се поръсват с нея, да е лечителна за душите и телата и прогонваща всяка съпротива сила." Той поръси всички със светена вода и се обърна към децата с духовно пожелание: „Радвам се, че сме заедно тук, където е частица от Кръста Господен, за да открием нашата учебна година и тази частица да ни вдъхновява, да ни пази, да ни облагородява за добри дела и правилно да възприемаме полезните и добри знания, които ще се преподават в нашето Неделно училище. Бог да ви благослови вас, мили деца, родителите ви, учителите. Сега нека всички изчакаме чинно и да минем да се поклоним на Честния Кръст Господен!“

Вълнението да са заедно всички на Кръстова гора продължи и след даденото начало на Новата духовна година в голямата църква „Покров на Пресвета Богородица“ с изкачване нагоре към върха с Кръста и запознаване с 12-те параклиса, посветени на 12-те апостоли, най-верните ученици на Иисус Христос. Запалваха свещички и се помолваха, благодаряха. Поклониха се и в старата църквичка „Света Троица“. Отпиха вода от аязмото „Гълъбичката“, а малките си поиграха на високите поляни. Един пълен с благодат ден, който остава като светлинка в сърцето.

Впечатляващо за децата бе да видят един непрестанен проток от хора, дори с бебенца, да пълнят църквата или да се изкачват към Кръста. Да забележат, че във всеки параклис има тетрадки, изписани от поклонниците, най-вече с благодарности или молби: „Господи, бди над нас и ни закриляй да бъдем в праведните и да се справим с трудностите!“, „Боже, давай ми насоки, когато не знам кой е правия път!“, „Прости ми греховете, Господи! Ще внимавам.“, „Дай ми сили и здраве да издържа всичко, което ми е отредено. Не пари и богатства!“

Групата си тръгна с ценен подарък – за всички нагръдни кръстчета, копие на Чудотворния Кръст, подарък от манастира с игумен архимандрит Висарион, архиерейския наместник на Смолянска духовна околия. И още нещо за добър спомен – новоиздадената книга за Кръстова гора от ахримандрит Висарион „Свещената българска гора“. От нея ще се черпят полезни четива през цялата учебна година.

Росица Примовска

Вирни се горе