С тържествен водосвет откриха възстановения параклис „Св.Петка” край Устово

С тържествен водосвет откриха възстановения параклис „Св.Петка” край Устово

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужи протойерей Запрян Шиков в съслужение със свещениците Димитър Одаджиев, Димитър Михайлов и Иван Василев по повод възстановения параклис „Св.Петка” по пътя за село Бостина.

Той е построен от Църковното настоятелство при храм „ Успение на Пресвета Богородица” в квартал Устово, като основно мисията поеха Васил Янчевски и съпругата му. Православната обител е възстановена с дарения, както и доброволен труд на миряни. Интересен е фактът, че през 1912 г. на същото място е имало дървен параклис , след това е бил преустроен в каменен, но е бил на мястото на пътя.

От църковното настоятелство при храм „ Успение на Пресвета Богородица” благодарят на наследниците на Карапиперови, които са дарили имота, на арх. Михалевски, инж.Букиков, инж.Артур Сулинаджиев, Тодор Стайков, арх.Димов, Мирослава Кацарова и др., които са помогнали безвъзмездно за осъществяването на проекта. Инж. Николай Николов от Кърджали е дарил мрамора и строителни материали за изграждане на параклиса, както и камъка с вградената икона на Господ Иисус Христос. Той е поел ангажимент да направи и облицовка на паметника на „Парашутиста”, който е в съседство с параклиса. Синовете на Янко Янчев, Стефан и Димо, безвъзмездно са направили и монтирали иконостаса. Тамара и Донка, които са от Устово, но живеят в Кърджали поясниха, че и много кърджалийци са дарили средства, за да бъде възстановена православната обител.

На 9 юни 2013 г. свещеник Димитър Одаджиев , председател на Църковното настоятелство при храм „Успение Богородично”, направи първата копка за възстановяването на параклиса . Независимо от проливния дъжд, в неделя, десетки хора дойдоха, за да почетат светицата. Миряните не се изненадаха и от факта, че след водосвета проливния дъжд спря, защото Св.Петка винаги ги е закриляла. След водосвета беше раздадена и благословена трапеза.

Вирни се горе