С реновиран първи етаж и знаме на РЗИ, здравната инспекция в Смолян посрещна Световния ден на здравето

С реновиран първи етаж и знаме на РЗИ, здравната инспекция в Смолян посрещна Световния ден на здравето

На 07.04.2017 година във фоайето на здравната инспекция се проведе тържествена среща между колектива на РЗИ, бивши служители, ученици, гости и партньори в инициативи, посветени на световни дни на здравето.

Обновеното фоайе с обособеното административно гише, подменен подход и нова тоалетна, приспособена за хора с увреждания, са резултат от реализирания инвестиционен проект на РЗИ – Смолян за изграждане на достъп за хора с увреждания. За по-лесното придвижване на хората в неравностойно положение, ползващи услугите в инспекцията, е закупен и специален робот. На пилона до знамената на България и на Европейския съюз, се постави за първи път и това на РЗИ – Смолян.

Приветствайки с добре дошли гостите, д-р Мими Кубатева припомни, че Световният ден на здравето се отбелязва ежегодно от 1948 година по решение на Световната здравна организация, а от 1964 година се чества като професионален празник за работещите в българското здравеопазване. Всяка година мотото на Световния ден е различно и акцентира върху определена приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО. Поради разрастването на психичните заболявания, т.г. темата е: „Да поговорим за депресията”.

С отбелязването на Световния ден на здравето СЗО цели да привлече вниманието на политиците и хората с влияние към актуални здравни проблеми, да даде възможност да се обединят усилията в разрешаването на тези проблеми, да се работи за опазване здравето на хората. Това е и целта на РЗИ – Смолян, когато около този ден организираме различни прояви и се стремим чрез тях да накараме хората да се замислят за своето здраве, да привлечем съмишленици в нашата работа – каза директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева. И направи обзор на събитията , посветени на Световния ден на здравето:

От 02.03.2017 г. до 28.03.2017 г. – Кампания за очни прегледи на 5-годишните малчугани в Смолян. Инициативата се реализира благодарение на младите офталмолози: д-р Георгиев, д-р Лалов и д-р Янев и в партньорството с „Ротари клуб” – Смолян. Скринингът обхвана 173 деца от 8 детски градини в областния град. При ¼ от тях са открити отклонения и са насочени към последващи прегледи. Д-р Кубатева посочи, че провеждащите се вече 4-та поредна година очни прегледи при 5-годишните, се посрещат с изключително добър отзвук сред населението. Още повече, че това е периодът, в който очните заболявания и отклонения в зрението най-лесно биха могли да бъдат коригирани, а липсват достатъчно профилактични прегледи.

30.03.2017 г. – Ден за работа на ученици в РЗИ. С цел повишаване на обществената информираност по въпросите на здравно-профилактичната и контролна дейност, на този ден 15 ученици от смолянски училища се запознаха с работата на Регионална здравна инспекция – Смолян, работейки като директори, началници на отдели, инспектори и експерти.

От 03.04.2017 г. до 05.04.2017 г. – Профилактични прегледи за рак на млечна жлеза. Това е най- често срещаното злокачествено заболяване в нашата област- каза д-р Кубатева и посочи, че към 2015 година от него боледуват 680 жени, от които 59 са новооткритите към онзи момент. Когато ракът бъде хванат в ранен стадий, се лекува. Профилактиката започва с тези прегледи, в които т.г. се включиха 166 жени. Според лекарите от „Александровска болница” д-р Минчева и д-р Проданова, при малка част от жените са открити отклонения, което показва и необходимостта от продължаването на тази инициатива.

04.04.2017г. – Регионален съвет по здравеопазване по темата: „ Усъвършенстване на набирането и подбора на персонал в лечебните заведения”. Дефицит на медицински специалисти има не само в България, но и в цял свят. След запознаване с резултатите от проучване в лечебните заведения на областта на гл. инспектор в РЗИ – Смолян и докторант Емилия Кафеджиева, интересни данни представи и координаторът на Центъра за кариерно развитие при Медицински университет – Пловдив Лидия Койчева. При възникналата дискусия членовете на Регионалния съвет по здравеопазване решиха да се инициира среща с кметовете на общини, за да се обединят усилията в осигуряването на критично необходимите неонатолог и патоанатом в МБАЛ – Смолян, да се търсят възможности за осигуряването на санитарна авиация, която да обслужва региона ни , както и да се започне работа с учениците по професионалното им ориентиране към медицинските професии.

04.04.2017 г. – Благотворителна акция в помощ на семейство Хайтови от с. Вълчан дол в общ. Баните. Колективът на РЗИ – Смолян събра сума в размер на 307лв., с които закупи и дари хранителни продукти, завивки, възглавници и покривки на семейството, в което две деца – ученици 4 и 6 клас, се грижат сами за своите болни родители (бащата е инвалид на легло, а майката – с психични отклонения).

06.04.2017 г. –Традиционно в храм „Свети Висарион Смоленски” се отслужи панихида за починалите здравни специалисти и мобелен за здраве и благоденствие на хората, продължаващи да се грижат за опазване здравето на хората в Родопите.

7 април – Тържествена среща с учениците и колектива на РЗИ – Смолян.

Празникът на РЗИ – Смолян, посветен на световния ден на здравето уважиха: от Областна администрация, командирът на 101 –ви Алпийски батальон подп. Д. Кацаров, президентът на „Ротари клуб” – Смолян Цонка Оджакова, офталмологът д-р И. Георгиев, бившите служители сем. Софка и Марин Тангърови.

Учениците и студентите, имали възможност да се запознаят с работата на здравната инспекция споделиха колко много разнообразна работа се върши от служителите на РЗИ, за която не са и подозирали. Изразиха удовлетворение от наученото и отправиха пожелания към екипа.

Особено силно и вълнуващо бе есето на Божидара Николова в ролята й на директор за ден на РЗИ – Смолян.

Цонка Чаталбашева и Виктория Асенова от ГПЧЕ разказаха за работата си като директор и инспектор в дирекция „Надзор на заразните болести”.

Тодор Кисьов от СПГТС сподели емоциите си, работейки за ден в дирекция „Медицински дейности”.

Поздрав от името на студентите – стажанти в РЗИ по проект „Студентски практики” отправи и Меди Чернарева, изучаваща „Биология, човешко поведение и здраве” в ПУ – филиал Смолян.

На тържествената среща присъства и депутатът д-р Д. Дариткова .” Наистина съм впечатлена от начина, по който успявате да популяризирате дейността на РЗИ. Много добре знам проблемите, знам какво очаквате да се случи, за да бъдете подкрепени в дейността си. Искрено се надявам да можем да го реализираме, защото дейността ви е важна, заслужавате подкрепа и най-вече финансово признание, за да е привлекателна работата ви и за младите. Мотивирането им да останат тук е грижа на всички, защото практикуването на медицинската професия се основава на кадрите, независимо от техниката, апаратурата и сградите. Чудесно е, че виждам тук една поколенческа приемственост” – каза д-р Дариткова и пожела на всички здраве и вдъхновение за добри дела.

По повод професионалния празник на работещите в здравеопазването, РЗИ – Смолян получи поздравителни адреси от: Министерството на здравеопазването, Момчил Караиванов – в.и.д. областен управител на Област Смолян, Николай Мелемов – кмет на Община Смолян, Милен Белчев – кмет на Община Баните, Мирослав Янчев – кмет на Община Златоград, Районна прокуратура – Смолян, Регионална дирекция ” Социално подпомагане” – Смолян, д-р Велин Сариев – председател на РК на БЗС, д-р Емилия Апостолова – председател на РЛК – Смолян, ЦСМП – Смолян, МБАЛ – Златоград, СБР „Рудозем”, НЦ по наркомании, ръководството на Дом за стари хора – с. Фатово и много регионални здравни инспекции – Столична, Търговище, Кюстендил, Хасково, Русе, Кърджали, Шумен, Разград, Сливен и Силистра.

Музикален поздрав към всички отправиха гайдарите от РЗИ – Смолян Г. Кисьов и Т. Томов. За доброто настроение на всички се погрижиха с танц и деца от Клуб по спортни танци „Фен – 85”.

РЗИ-Смолян

Вирни се горе