С редица прояви Регионална библиотека ще отбележи Национална библиотечна седмица

С редица прояви Регионална библиотека ще отбележи Национална библиотечна седмица

Българската библиотечно-информационна асоциация ежегодно организира Национална библиотечна седмица – застъпническа кампания в подкрепа на библиотеките в България. Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на обществото, както и на представителите на законодателната, изпълнителната и местната власт върху ролята на библиотеките като съвременни центрове за информация, образование и култура; пространство за общуване, вдъхновение, творчество и иновации.

Тазгодишната 12-та Национална библиотечна седмица е на тема “Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие” и ще се проведе от 9 до 13 май. Тя ще протече с поредица събития в страната, които ще покажат успешни практики на български библиотеки, които със своите инициативи, програми и услуги допринасят за постигането на целите за устойчиво развитие.

Регионална библиотека – Смолян ще се включи с различни инициативи за отбелязване на седмицата. Дните от 9 до 13 май са обявени за Дни на отворените врати в библиотеката и безплатна регистрация. Събитията, които ще организираме са насочени към различни читателски категории по възраст и интереси, съобщиха от културната институция.

На 10 май от 14.30 ч. ще се открие изложба „Незабравими филми по любими книги”, с която потребители ще се върнат към богатството на книжовното наследство и основатата му за създаване на културни продукти в областта на киното.

На 11 май от 10.30 ч. в Регионална библиотека ще се проведе традиционното областно честване на професионалния празник на библиотечните специалисти. За втора поредна година ще бъдат връчени годишните награди „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината”.

На 12 май от 16.00 ч. в сградата на Община Смолян ще се открие изложба от традиционния младежки фото пленер „Смолян – перлата на Родопите”.

На 17 май от 16.30 ч. в Регионална библиотека ще бъде отчетен ежегодния конкурс за превод на името на Николай Вранчев и ще бъдат връчени награди на отличените млади преводачи.

Вирни се горе