С разговор-беседа с ученици ОД МВР – Смолян отбеляза Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

С разговор-беседа с ученици ОД МВР – Смолян отбеляза Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

На 16 ноември 2014 г. по идея на Генералната асамблея на ООН се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. На тази дата се почита паметта на хилядите хора, загинали по пътищата на страната ни. Служители на сектор “Пътна полиция” и служители на РУП – Смолян днес проведоха разговор-беседа с ученици от СОУ „Отец Паисий” в гр. Смолян. На срещата акцентираха върху отговорността на всеки един от нас като участник в пътното движение и приканиха към повече толерантност, взаимно уважение и дисциплинираност на пътя. На учениците им беше подготвен и филм, с който да бъде изострено вниманието им за сигурността по пътищата. С едноминутно мълчание ученици, учители, гости и полицейски служители почетоха паметта на жертвите при пътни инциденти. Всяка седмица у нас при пътнотранспортни произшествия загиват повече от 12 души. Над 150 са пострадалите с тежки наранявания, а част от тях остават с трайни увреждания за цял живот. Мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или остават инвалиди заради чужди или свои грешки. Огромни са човешките страдания, които понасят жертвите на пътнотранспортни произшествия и техните семейства. Голяма част от нещастията по пътищата са предсказуеми и предотвратими. Необходими са съвместни действия за постигане на нова култура за безопасно участие в движението и формиране на обществена непримиримост спрямо ежедневните нарушения на правилата за движение. Следва са възприемаме опасностите по пътищата и нарушения на правилата като застрашаващи живота и здравето на хората фактори. Фактори, които унищожават живот и перспективи, донасят огромна мъка, морални и материални загуби на попадналите в пътнотранспортни произшествия и на техните близки. Нека си спомним за хората, които продължават да страдат и търсим решения за намаляване на тяхната мъка. На този ден с дълбока почит изказваме благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, за които всеки ден се осмисля от спасен живот или подадена ръка за помощ на пострадал от пътнотранспортно произшествие. Нека отдадем нашата дълбока почит към жертвите на пътнотранспортни произшествия, а ние да сме по-внимателни и толерантни един към друг независимо дали сме пешеходци, пътници или сме зад волана. ►Директорът на ОДМВР – Смолян Николай Димов апелира за повече добронамереност, дисциплина и толерантност на пътя, за да постигнем с обединени усилия и споделена отговорност осигуряването на една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение, което да доведе и до намаляване на броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

►През последните три години (2012 – 2014 г.) в Смолянска област 13 души са загинали, а 270 са ранени при 213 тежки пътнотранспортни произшествия. От тях деца и младежи до 24-годишна възраст – 3 убити и 104 ранени. От началото на 2014 година до настоящия момент в нашата област са станали 61 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са убити трима и са ранени 70 души.

Нека общественото внимание бъде насочено към огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата и те да подтикнат всеки един да се замисли за собственото си поведение на пътя.

Вирни се горе