С приказен фестивал завърши 11-тата Лятна театрална академия в Широка лъка

С приказен фестивал завърши 11-тата Лятна театрална академия в Широка лъка

С детски приказен фестивал „В света на Малкия принц” завърши 11-тата Лятна театрална академия за деца в риск в с. Широка лъка. Дворът на основното училище в селото, където се помещава и Домът за деца лишени от родителска грижа „Катя Ванчева” се превърна в театрална сцена, където зрители и участници в театралната академия бяха въведени в света на Малкия принц.

Тази година в академията се включиха над 100 деца в неравностойно положение от Дом за деца „Катя Ванчева” – с. Широка лъка, Дом за деца „Асен Златаров” – Хасково, Дом за деца „Олга Скобелева” – Пловдив, ромска общност – Девин, Център от семеен тип – Смолян, основните училища в Широка лъка и Панагюрище и 30 млади артисти и студенти по изпълнителски и визуални изкуства от Холандия, България, Германия и Кения. Децата участваха в 10 творчески ателиета по фотография, керамика, кукли, маски, танци, музика, йога, бойни изкуства. Те споделиха, че заниманията са били много интересни и са им дали възможност не само да творят, но и да се забавляват. Работата си в творческите ателиета децата представиха на сцената. Под ръководството на младите артисти, участниците бяха развихрили въображението си и пресъздадоха най-различни звездни светове. Приказното пътешествие на Малкия принц из Галактиката беше съпроводено с много музика и танци. С участието си в Лятната театрална академия децата в неравностойно положение добиват ново самочувствие, изявяват се като личности, мечтаят. Това е и една от основните цели на проекта, който се реализира за поредна година от Фондация за култура „Ден Гри”. Работата с децата е творческо предизвикателство и за самите артисти. „Тя ни носи много удовлетворение, носи вдъхновение. Защото децата са изворът на автентичност, изворът на ентусиазъм към изкуството. Те са тези, които могат да ни вдъхновят”, сподели режисьорката Елена Панайотова, ръководител на Лятната театрална академия.

Сред гостите на приказния фестивал бяха дългогодишният спонсор на театралната академия Адам Бейджър, началникът на РИО – Смолян Иван Муцевски, кметът на с. Широка лъка Васил Седянков, директори, учители, възпитатели.

Вирни се горе