С обновена църква, нова книга и много гости Петково посрещна празника на селото

С обновена църква, нова книга и много гости Петково посрещна празника на селото

И тази година Петково отбеляза традиционния събор – Петровден. Празникът се чества повече от 200 години, каза при откриването му кметът на селото Юлиян Чиев. В словото си той посочи, че благодарение на родолюбиви петковци са довършени ремонтните дейности в храм „Св.Йоан Предтеча”, който е част от историята на будното родопско село. До седмица ще се асфалтира и отсечката до гробищния парк. Заради проливните дъждове дейностите по полагане на асфалтовата настилката са се забавили, но фирмата –изпълнител е дала уверение, че вече може да работи. Чиев благодари за безрезервната подкрепа, която получава от община Смолян, защото проблемите се решават бързо.

„Петковци с болка поглеждат към онемялата сграда на училището. Всички опити да я дадем, за да я върнем към живот засега са напразни, но вярваме че тази сграда отново ще грейне”, посочи кметът на селото. Той каза още, че празникът продължава изконните традиции свързани с дом, род и родина. Във всяка къща има гости, а на този ден хората се завръщат при корена си. Затова Петково има минало с което се гордее, има настояще, има и бъдеще.

Зам.-кметът инж.Мариана Цекова връчи поздравителен адрес от името на кмета Николай Мелемов на Юлиян Чиев. Тя пожела на петковци здраве, късмет и светъл празник. Беше представена и новата книга „ Пътят на народната песен на Злата Зенгин Милкова от село Петково”, с автор доц. д-р Георги Митринов. Презентацията към книгата е от доц. д-р Христо Гиневски.

Традиционният празник на Петково уважиха депутатът д-р Даниела Дариткова, председателят на Общинския съвет Филип Топов, съветниците Борислав Георгиев и Милко Гавазов, гл.финансист Венера Аръчкова , кметове на съседни села, гости от чужбина и др.

Вирни се горе