Успешно приключи националната кампания „Сложи Зелената точка! Събирай разделно!“

Успешно приключи националната кампания „Сложи Зелената точка! Събирай разделно!“

В рамките на три седмици от 20 септември до 10 октомври т.г. „Екопак България“ АД осъществи националната си кампания „Сложи Зелената точка! Събирай разделно!“, чиято цел беше да мотивира хората да събират разделно своите отпадъци, като по този начин реално да допринасят за спестяването на ресурси и опазването на околната среда. Кампанията покри всички 101 общини, в които оперира най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки, с изключение на община Плевен, в която тя беше изпълненa като пилотен проект. Инициативата имаше 2 основни линии на развитие- по отношение на домакинствата и по линия на училищата, в частност- учениците. За целта бяха разпространени над 1 000 000 стикера и информационни материали със Зелената точка, от които Екопак отчете поне 50% достигане до потенциалните получатели. Зелените точки представляваха своеобразен изразител на гражданска позиция по въпроса за разделното събиране на отпадъци като чрез залепването им на пощенската кутия, домакинствата участваха и в надпреварата за 10-те големи парични награди от 1000лв. По сведения на Екопак процентът на залепени точки е около 10. На сайта www.ecopack.bg/greendot бяха отчетени 8311 индивидуални регистрации на жители от всички участващи в кампанията общини, които се бореха за 1000 практични награди. Кампанията специално се фокусира и върху младото поколение, посредством партньорските си отношения с училищата. Към повече от 700 училища от всички крайща на България, Екопак изпрати информационни материали за кампанията, които и разясняваха на децата правилните начини за разделно събиране на отпадъци. В специално създаден за кампанията сайт учениците се състезаваха и за спечелването на 30 награди- тенис маси и бадминтон комплекти, а училището първенец- и концерт на Мюзик айдълите Тома, Нора и Маги. Бяха отчетени 7570 уникални регистрации на ученици от 520 училища, като победител в оспорваната надпревара беше Математическа гимназия „Баба Тонка“ от Русе. Поради големия интерес на учениците Екопак България предостави и още 9 допълнителни комлекта тенис маса и бадминтон хилки за учебни заведения в Добрич, Русе, Варна, Бургас и др.

Успоредно с всички инициативи, генерирани от сайтовете, специално създадени за кампанията, изключителен интерес към инициативата и организацията, се наблюдаваше и във Фейсбук страницата на Екопак. Благодарение на националната кампания интересът към разделното събиране на отпадъци от опаковки, процесът на тяхното преработване в последствие и дейността на този тип организации нарастна значително.

Кампанията премина изключително успешно и поради оповестяването й чрез различни канали- телевизия, преса, социални мрежи, интернет и директен маркетинг, което позволи апелите за разделно събиране на отпадъци да стигнат до повече хора. Партниране организацията срещна и в лицето на общините, училищните институции и Министерството на образованието, младежта и науката, с чиято помощ информационната кампания в подкрепа на разделното събиране на отпадъци, премина отлично. Благодарение на прекия контакт с хората, Екопак получи и много идеи от жителите на 101 общини, които тепърва ще бъдат използвани за оптимизиране работата на организацията.

Повече за печелившите можете да намерите на www.ecopack.bg/greendot и www.ecopack.bg/greenschool.

Вирни се горе