С „Лъвски скок” училищата в област Смолян почетоха живота и делото на Васил Левски

С „Лъвски скок” училищата в област Смолян почетоха живота и делото на Васил Левски

Заместник-областният управител Тодор Бозуков беше официален гост на регионалното ученическо състезание „Лъвси скок” по повод 19 февруари. Спортната надпревара се провежда за шеста поредна година, а за пета поредна година община Смолян е домакин. Проявата е част от тържествата в чест на 19 февруари – патронен празник на училищата, носещи името на Васил Левски в областта и по повод 143 години от гибелта на Апостола на свободата.

Кметът на Смолян Николай Мелемов откри регионалното състезание „Лъвски скок”.

Тази година 92-ма ученици от 9 учебни заведения от област Смолян, както и едно Ученическо общежитие от Девин защитиха честта на своя патрон „Васил Левски”. Ученическото състезание се организира от Община Смолян, Общински комитет „Васил Левски” – Смолян, Регионален инспекторат по образованието и ПМГ „Васил Левски”.

Със свои отбори участваха ПМГ „Васил Левски” – Смолян, Професионална гимназия „Васил Левски” – Доспат, Ученическо Общежитие „Васил Левски” – Девин и 7 основни училища – от Златоград и селата Буйново, Чавдар, Змеица, Ерма река, Боровина и Средец. Тяхното участие в състезанието от една страна е израз на преклонението и почитта към живота и делото на Васил Левски, а от друга – популяризиране и приобщаване на подрастващите към спортуването и физическата култура.

В състезанието „Лъвски скок” учениците са разпределени в четири възрастови групи. Отборите на I-ва и II-ра група се състояха от по четирима състезатели, съответно от III-IV клас и V-VIII клас от всяко училище. В III и IV група участваха по 6 състезатели от гимназиите, разпределени на IX-X клас и XI-XII клас. Според регламента на спортната изява, учениците от I-ва и II-ра възрастова група се състезаваха в дисциплините „Скок на дължина от място” и „Щафета с преодоляване на препятствия”. Стартовете за III-та и IV-та възрастова група бяха в дисциплините „Троен скок” и щафета „Совалково бягане” с преодоляване на препятствия.

Училищата, събрали най-много точки от двете дисциплини в съответната възрастова група, спечелиха купите „Лъвски скок” – една за основните училища и една за гимназиите. Победителите тази година са ОУ „Васил Левски” – Златоград и ПМГ „Васил Левски” – Смолян. Класираните до трето място получиха медали. Индивидуални награди бяха предвидени за всички участници, а най-добрите в различните възрасти на скока от място и тройният скок получиха статуетки. Наградите връчиха заместник-областният управител Тодор Бозуков, Момчил Николов – секретар на община Смолян, Таня Марева – директор на РИМ „Стою Шишков”-Смолян и председател на Общински комитет „Васил Левски” – Смолян, Иван Муцевски – началник на РИО-Смолян и член на Общински комитет „Васил Левски” – Смолян, Мария Илиева – директор на ПМГ „Васил Левски” и Даниела Керкелова – главен експерт в дирекция „Спорт” в Община Смолян.

Наградите са осигурени от организаторите на състезанието. Призът „Лъвски скок” е учреден от Общински комитет „Васил Левски” в Смолян на 19 февруари 2011 година и неговият пръв носител е ОУ „Васил Левски” – Златоград.

Местни музиканти и танцьори допринесоха за доброто настроение на участниците и публиката в Спортна зала, гр.Смолян.

Вирни се горе