С изтичане срока на действие на забраната за констатираните огнища на АЧС в област Смолян ще се оптимизира процеса по снабдяване на местното население с дърва за огрев

С изтичане срока на действие на забраната за констатираните огнища на АЧС в област Смолян ще се оптимизира процеса по снабдяване на местното население с дърва за огрев

На днешното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, открито и ръководено от областния управител Недялко Славов, беше декларирано от директора на ОДБХ-Смолян д-р Сава Бозуков, че през изминалата седмица няма промяна в епизоотичната обстановка в област Смолян.

Д-р Бозуков постави пред комисията казусът, свързан с отглеждането на домашни свине през следващата година в региона. „Стопаните, които доброволно заклаха отглежданите от тях свине в стопанства от типа „заден двор“, подписаха декларация, че в срок от една година няма да отглеждат свине. Но догодина може да има стопани, които тази година не са гледали свине, а да решат да отглеждат през следващата. Във връзка с това предлагам да гласуваме и вземем решение относно следното: „Репопулацията на домашни свине в област Смолян може да започне не по-рано от месец септември 2020 година, след предварително регистриран животновъден обект и при спазени мерки за биосигурност.“ По този начин ще избегнем пикът на заболяването Африканска чума по свинете, който се прогнозира да бъде през април-май 2020 година, и ще осигурим равнопоставеност за всички стопани в региона.“, отправи предложението си към членовете на комисията и се аргументира д-р Бозуков.

„Това решение е обвързано с мерките, които са указани от страна на Централния епизоотичен щаб, но за да няма последващи въпроси е уместно на този етап да изясним пред стопаните какъв е срокът, в който отново могат да възстановят дейността си по отглеждане на домашни свине.“, коментира Славов.

След гласуване, предложението беше единодушно прието. Относно откриването на груповия лов на дива свиня, директорът на РДГ-Смолян, инж. Венцислав Фурлански каза: „Наложените ограничения за ловуване в инфектираните зони си остават валидни, според заповедите. От 01 октомври, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча, е разрешено груповото ловуване на дива свиня, което се отнася за зоните, в които няма наложено ограничение. Груповият лов може да се извършва през съботите, неделите и в дните, обявени за официални празници, в предоставените ловно-стопански райони, което означава, че груповият лов за дива свиня се открива от събота, 05 октомври, за зоните, които са извън инфектираните.“ Фурлански уточни, че във връзка с официалното откриване на груповия лов на дива свиня са извършени обучения за спазването на мерките за биосигурност, в които са участвали 70 ловни дружини, 114 ловци, 11 служители на РДГ, 18 от ДГС.

Инж. Ивайло Исаев – заместник-директор на ЮЦДП-Смолян, декларира, че продължава контролът от страна на служителите на стопанствата. По отношение на снабдяването на местното население с дървата за огрев, инж.Исаев каза: „За най-проблемните села Чала и Борино очакваме отпадането на забраната на 12 октомври и имаме готовност веднага да позволим на местното население да си добие самостоятелно дърва за огрев, каквито са традициите в района.“

Във връзка с поетия ангажимент от миналата седмица за предоставяне на горска територия за терен за загробване на община Борино, инж.Ивайло Исаев уточни, че проблемът все още остава неразрешен, тъй като всички горски територии в общината са разположени върху карстови извори.

Община Борино е единствената в област Смолян, която няма утвърден терен за загробване. Причината за това е, че всички горски и общински терени са разположени върху карстови извори. Въпросът е в процес на търсене на най-адекватното и разумно решение.

„Срокът на действие на забраната за констатираните огнища на територията на област Смолян изтичат, както следва: около село Змеица на 12 октомври; ДГС „Извора“ – на 14 октомври; Забърдо – на 16 октомври; Михалково – на 04 ноември и Павелско – на 05 ноември.“, информира областният управител Недялко Славов и отправи молба към горските стопанства след изтичане на забраните да се оптимизира процеса по снабдяване на местното население от засегнатите райони с дърва за огрев. След което Славов закри заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия и насрочи следващото за вторник (08 октомври 2019г.), отново в зала 201 на Областна администрация Смолян.

Вирни се горе