С информационна кампания под надслов „Нулева стигма, нулева дискриминация!” РЗИ – Смолян отбеляза Световния ден за борба със СПИН

С информационна кампания под надслов „Нулева стигма, нулева дискриминация!” РЗИ – Смолян отбеляза Световния ден за борба със СПИН

Във връзка с отбелязване на Световния ден за борба с ХИВ/ СПИН, през м. ноември Регионална здравна инспекция – Смолян проведе информационна кампания сред учениците на областния град. Чрез над 20 обучения, съчетани с прожекции на филма „Клопка” се акцентира върху значимостта на отговорното сексуално поведение и рисковете за заразяване от ХИВ/СПИН. Разпространени са предоставените от министерството на здравеопазването листовки, брошури, плакати, картички и презервативи.

Данните за ХИВ/СПИН в страната ни сочат запазваща се през годините тенденция за разпространение на инфекцията основно сред силния пол. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт-жени. Според пътя на инфектиране 36 % от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 52 % -при хомо/бисексуален контакт, а 12 % -при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ-позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 34 % от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

Припомняме, че във връзка с превенцията на полово-предаваните инфекции, целогодишно в Приемния кабинет на РЗИ – Смолян се извършват безплатни изследвания за ХИВ/СПИН, хепатит тип В и С, както и за сифилис, съобщи Радка Сулинаджиева – ст. експерт в отдел „ПБПЗ” при РЗИ – Смолян.

Вирни се горе