С хепънинг популяризират профилактиката срещу рака на маточната шийка

С хепънинг популяризират профилактиката срещу рака на маточната шийка

Десетки ученици, родители и учители се събраха във фоайето на театъра в Смолян на хепънинга „С грижа за здравето”, организиран от РЗИ в партньорство с Регионален инспекторат по образованието – Смолян, Община Смолян, БМЧК и Регионален координационен съвет по първична профилактика на рака на маточната шийка.

Съвместната инициатива имаше за цел да популяризира профилактиката срещу рака на шийката на матката и бе по повод европейската имунизационна седмица. С нея се финализираха дейностите, посветени на 7 април – Световен ден на здравето.

Основната цел беше да се привлече повече внимание върху ваксината срещу рак на маточната шийка, която от миналата година се предоставя безплатно на 12-годишните момичета по желание на техните родители.

Затова и поканените лекари – д-р Дариткова, като педиатър, д-р Кръстева – специалист гинеколог, д-р Василева и д-р Бакърова – общопрактикуващи лекари, накратко обясниха пред аудиторията важността на профилактиката, безопасността на ваксината и призоваха родителите да не се страхуват и да се възползват от имунизацията в името на здравето на техните деца.

С общите усилия на много институции – Регионална здравна инспекция, Регионален координационен съвет по първична профилактика на рака на маточната шийка, Регионален инспекторат по образованието и училищните ръководства, РЗОК, общопрактикуващи лекари и специалисти, 13,3 % от подлежащите на имунизация момичета в Смолянска област вече са получили ваксината, като за страната този процент е 13,6 на сто, отчете директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева. На две видеостени във фоаейто на театъра беше прожектиран специален филм-концерт. Хепънингът завърши с дискотека, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование.

Вирни се горе